Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Jürgen Köhl:

"Het eind van BIOCOMES goede start voor verdere samenwerking"

"De resultaten van vier jaar BIOCOMES zijn beter dan verwacht," zegt project coördinator Jürgen Kohl van Wageningen University and Research. "Dankzij de samenwerking tussen 14 onderzoeksinstituten en 13 bedrijven hebben we een behoorlijke impact, niet alleen wat betreft wetenschappelijke literatuur, maar ook, en vooral, wat het milieu betreft." 



Scepticisme
Mensen waren sceptisch aan het begin van het EU-gefinancierde BIOCOMES project in 2013, vertelt Kohl. Dit gevoel was vooral aanwezig bij bedrijven in de private sector die deelnamen aan het project. "Sommige bedrijven zagen de publiek-private samenwerking als een bron van complexiteit: dit leidde er tenslotte toe dat bedrijven rond de tafel zaten met zowel concurrenten als collega's. Dit betekende natuurlijk ook dat er van tevoren duidelijke wettelijke afspraken moesten worden gemaakt. Gelukkig zagen de bedrijven ook de voordelen in van de samenwerking. Zo hadden bijvoorbeeld zes biologische bedrijven op het gebied van bestrijdingsmiddelen vragen of praktische problemen: ze wilden biologische plantenbeschermingsmiddelen ontwikkelen, maar misten de kennis en expertise om deze stap te nemen." 

Beperkte markt
Volgens Köhl zijn er door de BIOCOMES samenwerking verschillende successen geboekt. "Een van de deelnemende bedrijven heeft bijvoorbeeld een virus tegen de tomaatmineermot ontwikkeld. Aan de ene kant is er een beperkte markt voor een dergelijk product, waardoor de ontwikkeling ervan een behoorlijk economisch risico is. Tegelijkertijd is het tegengaan van deze mineermot vaak een reden dat er geen andere biologische producten gebruikt kunnen worden. Omdat er vaak nog geen biologische middelen zijn waarmee de tomaatmineermot tegen kan worden gegaan, is het ook onmogelijk om op een biologische manier andere plagen tegen te gaan. De werking van het biologische middel zou namelijk onmiddellijk verloren gaan door de synthetische stoffen om de mot tegen te gaan. Dankzij BIOCOMES kon dit specifieke bedrijf echter toch een biologisch middel ontwikkelen." 

Expertise
Een andere succesfactor is volgens Kohl gedeelde expertise. "Een van de bedrijven wou graag rondwormen kweken om plagen mee tegen te gaan, maar zij misten de kennis hiervoor. Deze kennis was echter weer aanwezig bij een ander bedrijf in het samenwerkingsverband. De ontwikkeling van deze rondwormen is nu zo ver dat de Duitse overheid de steun die BIOCOMES hieraan bood, gaat overnemen. Ook hier is commerciële productie bijna zeker." 

Impact factor
Volgens Köhl zijn de resultaten van vier jaar BIOCOMES beter dan verwacht. "Er zijn nu 11 agentschappen in ontwikkeling. Daarnaast worden er verschillende nieuwe insecten op de markt gebracht als biologisch bestrijdingsmiddel. Het is belangrijk om erop te wijzen dat al deze producten een zeer positieve invloed op het milieu hebben. In de wetenschap zijn we het gewoon om ons te richten om de impact factor van wetenschappelijke bevindingen, maar uiteindelijk gaat het ook om de praktische positieve invloed die de producten op het milieu hebben." 

Een goede start
Kohl verwacht dat BIOCOMES uiteindelijk zal worden gezien als een goede start voor verdere samenwerking binnen de geïntegreerde gewasbescherming. "Europese sponsoring laat het niet toe om een BIOCOMES 2.0 op te starten, maar ik ben ervan overtuigd dat dit project voor veel samenwerkingspartners niet het eind is. Met of zonder financiering van nationale overheden zal de samenwerking op veel fronten verder gaan." 

Bron: BIOCOMES (Nora de Rijk)
Publicatiedatum: