Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Verantwoord grondstoffen stapelen?

In welke mate zijn er risico's verbonden aan het combineren van verschillende grondstoffen in één substraat? Het gebruik van meerdere grondstoffen in een mengsel kan leiden tot een stapeleffect van eigenschappen. En dat is niet altijd gunstig. Hoe kan er verantwoord worden gestapeld? Dat is één van de onderwerpen die RHP momenteel verder onderzoekt.



Tegenwoordig worden steeds meer verschillende grondstoffen gebruikt in recepten voor substraatmengsels. Onder het RHP-keurmerk geldt voor een aantal grondstoffen een maximaal toegestane dosering in substraten. Dit heeft vooral te maken met plantverdraagzaamheid en stikstoffixatie. Momenteel is het niet toegestaan om grondstoffen met een doseringslimiet elk met hun maximale dosering in een mengsel te combineren.

Onderzoek
RHP doet nu verder onderzoek naar het effect op met name de plantverdraagzaamheid als twee of meer grondstoffen met een maximale doseringsgrens tegelijkertijd in één mengsel worden toegepast. Doel is om te komen tot een veilige manier om deze grondstoffen te combineren in substraatmengsels.

Stap voor stap
Het onderzoek duurt nog tot medio 2018 en wordt globaal in de volgende stappen uitgevoerd:

1. Kenschetsen van grondstoffen
In deze stap van het onderzoek worden de eigenschappen van enkele grondstoffen beschreven. Hierin wordt meegenomen: de wateroplosbare elementen, gebonden elementen en stikstoffixatie van de grondstoffen. Met groeitesten wordt de maximale dosering per grondstof op basis van plantverdraagzaamheid vastgesteld.

2. Grondstoffen combineren
De volgende stap is grondstoffen combineren tot substraatmengsels en deze verder analyseren. Hierbij wordt het effect van de inbreng van voedingselementen getest. En wordt ook bekeken hoe deze kunnen worden aangepast voor een goede balans in het substraat. Daarnaast wordt gekeken naar stikstoffixatie en plantverdraagzaamheid van de substraatmengsels.

3. Opslagproeven en teeltproeven
De laatste stap van dit onderzoek is het uitvoeren van opslagproeven en teeltproeven met de samengestelde mengsels. Hierbij wordt onder andere getest met en zonder compensatie van stikstof. Onderzocht wordt hoe de stikstofbeschikbaarheid overeind blijft tijdens opslag, transport en in de teelt.

Begeleidingscommissie
Door de complexiteit van het onderwerp en de stap voor stap benadering zijn tijdens dit onderzoek, als begeleidingscommissie, enkele leden van de stuurgroep Onderzoek intensief betrokken bij de uitvoering.

Voor meer informatie:
RHP
Galgeweg 38
2691 MG 's-Gravenzande
T: +31 (0)174 62 03 60
F: +31 (0)174 64 04 13
info@rhp.nl
www.rhp.nl
Publicatiedatum: