Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Bio-areaal en -productie blijven plussen, glasteelt blijft achter

Dat biologisch in Nederland ook in 2017 nog booming is, blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS. Zowel in areaal als qua productie vertonen vrijwel alle (sub)sectoren flinke groei. Alleen de biologische glastuinbouw en de graanteelt vertonen een lichte daling. De cijfers over 2017 zijn gebaseerd op voorlopige data. Binnen deze data vermeldt het CBS ook het aantal omschakelaars en het areaal dat zich in de omschakeling bevindt. 

Vollegrondsteelt
Het totaalareaal van de biologische vollegrondsteelt in Nederland bedraagt tot dusver 16.147 ha. Circa 8% daarvan, 1.261 ha, is momenteel in omschakeling. De biologische aardappelteelt maakte in areaal een grote sprong. Waar het areaal in de periode 2013-2016 steevast schommelde rond de 1.500 ha, is dit in 2017 1.615 ha, waarvan 22 ha nog in omschakeling. Het segment vollegrondsgroenten zet de groei van de afgelopen vijf jaar onverminderd door en stijgt met 510 ha tot 7.122 ha (62 in omschakeling). Hoewel het gecertificeerde biologische fruitteeltareaal met slechts 15 ha is gestegen, blijkt het wel een populaire sector onder omschakelaars. Van de 561 ha is momenteel 76 ha in omschakeling. 

Glasteelt
De glasteeltareaal vertoont een lichte daling. Het gecertificeerd biologische areaal daalt van 120 ha naar 117 ha in 2017. Daar staat wel tegenover dat er een kleine toename is in het areaal in omschakeling (van 3 ha naar 5 ha in 2017).

Bron: CBS

Publicatiedatum: