Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Prijsveranderingen voor groenten en fruit kan duizenden levens per jaar redden"

Aanpassing van de prijzen van zeven voedingsmiddelen, waaronder fruit, groenten en met suiker gezoete dranken, zouden het aantal sterfgevallen door beroerte, diabetes en hart- en vaatziekten kunnen verminderen en de gezondheid in de Verenigde Staten kunnen verbeteren, volgens een studie geleid door onderzoekers van Tufts University.

In de door BMC Medicine gepubliceerde studie maakten de onderzoekers gebruik van een vergelijkend risicobeoordelingsmodel om de mogelijke effecten in te schatten op het aantal jaarlijkse sterfgevallen door cardiometabolische ziekten in de VS; van prijssubsidies op gezond voedsel, zoals fruit, groenten, volle granen, noten en zaden en belastingen op verwerkt en onverwerkt rood vlees en suikerhoudende dranken.

De onderzoekers ontdekten dat als de prijzen van alle zeven voedingsproducten met 10% zouden worden gewijzigd er naar schatting 23.000 sterfgevallen per jaar zouden kunnen worden voorkomen, 3,4% van alle sterfgevallen door cardiometabolische ziekten in de VS. Een prijswijziging van 30% zou het effect verdrievoudigen, met een schatting van 63.000 doden die per jaar voorkomen zouden worden, oftewel 9,2% van alle sterfgevallen aan cardiometabolische ziekten.

Volgens hoofdauteur José L. Peñalvo, van de Friedman School (afdeling voedingswetenschappen en –beleid) bij Tufts, is het "de eerste keer dat, voor zover ons bekend, nationale gegevens zijn gecombineerd en geanalyseerd om de invloed van voedselsubsidies en belastingen op cardiometabolische sterfgevallen in de Verenigde Staten te onderzoeken." Behalve de sterfteverlaging zouden bescheiden prijswijzigingen voor gezond en ongezond voedsel ook de verschillen tussen sociaaleconomische lagen in de VS helpen verkleinen, vooral door verlaging van de groenten- en fruitprijzen en verhoging van de prijs van suikerhoudende dranken.

Het onderzoek toonde verder aan dat er onder Amerikanen met een lagere opleiding een groter percentage sterfgevallen zou worden voorkomen in vergelijking met afgestudeerden. Ook zouden de verschillen in uitkomsten van cardiometabolische aandoeningen in het algemeen verminderd worden. Met name diabetes zou in alle gevallen aanzienlijk worden verminderd.

Mede-auteur Dariush Mozaffarian, decaan van de Friedman School: "Onze bevindingen over ongelijkheden zijn momenteel erg relevant door de groeiende ongelijkheid in voedingspatronen en cardiometabolische ziekten. De bestaande strategieën, zoals voorlichtingscampagnes of voedseletikettering, hebben de algehele voedingsgewoonten verbeterd, maar veel minder bij mensen met een lagere sociaaleconomische status. Volgens deze resultaten zouden financiële prikkels om gezond voedsel te kopen en negatieve prikkels om ongezond voedsel te kopen, succesvol kunnen zijn om de verschillen in cardiometabolische ziekten significant te verminderen."

De grootste evenredige vermindering van sterfgevallen werd waargenomen voor beroerte, gevolgd door diabetes. Diabetes' sterfgevallen werden het meest beïnvloed door belastingen op suikerhoudende dranken. Sterfgevallen door beroerte het meest door subsidies voor groenten en fruit. De onderzoekers erkennen dat de effectiviteit van belastingheffing zou afhangen van welke producten consumenten als een alternatief kiezen. Daarom is dit het meest waarschijnlijke gemiddelde effect van prijswijzigingen.

Voor het onderzoek werden voor het land representatieve gegevens uit 2012 gebruikt over de consumptie van geselecteerde voedingsmiddelen op leeftijd, geslacht en sociaaleconomische status. De zeven geselecteerde voedingsmiddelen waren gekozen om hun bewezen samenhang met cardiometabolische ziektes.

Bij de studie waren meerdere onderzoekers betrokken van Tufts University, het Montefiore Medical Center, de Universiteit van Washington, de American Heart Association, Brigham and Women's Hospital, het Imperial College London en de Universiteit van Liverpool.

Bron: Tufts University
Publicatiedatum: