Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Anton Filippo (LBP Rotterdam)

"Beschikbaarheid overzees fruit in Europa komt echt in het gedrang"



Tholen - Op- en overslag van fruit is al lang niet meer de core business van LBP Rotterdam. "Inpakken, ompakken, rijpen, afhandeling van lucht- en zeevracht, douaneformaliteiten. We doen er alles aan om de wereldwijde leveranciers te ontzorgen', vertelt Anton Filippo. In dit interview vertelt hij over de dreiging van de lagere volumes voor de Europese markt, de opkomst van nieuwe productielanden en afzetmarkten en het belang van persoonlijk contact. "Wij blijven de wereld rondreizen. Ik ben ervan overtuigd dat daar een deel van ons succes aan te danken is."


Anton Filippo. Foto: Maaike Petri

"Met onze verpakkingsactiviteiten zijn we een aantal jaren geleden gestart met de aanschaf van een citruslijn. Onze Zuid-Afrikaanse leveranciers stuurden het citrus voor hun Europese klanten naar ons in bulk en wij verzorgden het wegen, schoonmaken en verpakken voor de retail. Toen kwam er al snel vraag vanuit de markt of we dit ook voor andere producten konden verzorgen. Voor de overzeese producenten is dit ideaal, want ze kunnen veel meer fruit verschepen. Maar ook het voordeel van flexibiliteit is onbetaalbaar en dat ze tot het laatste moment de verpakking kunnen wijzigen. Daarnaast zorgt het dankzij de sortering hier ook nog eens voor een betere kwaliteit", vertelt Anton.


Foto: Maaike Petri

Reden voor LBP om de afgelopen jaren het machinepark flink op te schalen. Zo wordt medio december een multifunctionele verpakkingslijn geïnstalleerd, waarmee in eerste instantie druiven worden verpakt in punnets. De lijn bestaat uit 24 paktafels met weegschalen. Met de nieuwe topsealmachine achter de lijn kan de klant ook zijn punnets door middel van een folie laten sluiten. "In het Verenigd Koninkrijk is de topseal al hot en die trend komt hier ook naar toe. Onder meer voor een opkomend product als blauwe bessen, zien we hier grote kansen mee", vertelt Anton. De blauwe bessen hebben zich inmiddels opgewerkt in de top-5 van producten van LBP. "Negen jaar terug zijn we daar heel kleinschalig mee begonnen. Tegenwoordig arriveren er in het seizoen hier 35 containers per week en in het voor- en naseizoen via luchtvracht nog eens zo'n 40 pallets per dag. Drie jaar terug hebben we in een bessenlijn geïnvesteerd en na een leerjaar, hebben we de lijn inmiddels volledig aangepast en sindsdien draait die naar volle tevredenheid."


Foto: Maaike Petri

Exoten speerpunt
De product top-5 wordt bij de logistiek dienstverlener gecomplementeerd met mango's, druiven, limes en avocado's. "Exoten zijn een speerpunt voor ons. Voor de bulk moet je bij ons niet zijn. Wij richten ons op het fruit dat net wat meer aandacht nodig heeft en verdient. Natuurlijk proberen we waar mogelijk te automatiseren, maar ook het manuele uitzoekwerk blijft nog altijd een belangrijk deel van ons werk uitmaken", betoogt Anton. Daarnaast heeft LBP ook de documentatie als inklaren en het regelen van de exportdocumenten tot haar specialisme verheven. Ook de rijpkamers van LBP gaan het derde jaar in. "We hebben hiervoor met twee nieuwe rijpmeesters ook externe kennis voor in huis gehaald, want rijpen is echt een wetenschap. De resultaten zijn uitstekend, al hebben we nog wel wat capaciteit over. Naast mango's en avocado's hebben we de afgelopen tijd de rijpkamers ook ingezet om steenfruit en citrus op kleur te krijgen en ook hebben we al kiwi's en baby-bananen gerijpt."


Foto: Maaike Petri

Zorgen heeft de directeur van LBP echter ook, met name over de productbeschikbaarheid. "De fruitvolumes van overzee voor de overzeese markt komt echt in het gedrang. Dat is een gevolg van de manier waarop erin Europa fruit verhandeld wordt. De importeurs hier willen graag fruit verhandelen, maar gaan er vanuit dat de overzeese producenten al hun handel in commissie sturen en kijken vervolgens waar ze kunnen plussen. Maar leveranciers in landen als Chili, Colombia en Peru hebben inmiddels een outlet in tal van andere markten, zoals China, die weliswaar de beste kwaliteit eisen, maar daar ook een goede prijs voor willen geven. In mijn optiek moet de handelsmentaliteit hier veranderen en moet er veel meer vanuit de teler worden gedacht."

Op de vraag of een vestiging in China geen goudmijntje kan zijn, antwoordt Anton: "Ik denk zeker dat de Chinese markt een enorme potentie biedt, gezien de groei van de markt, maar ook omdat exporteurs graag een controle van het fruit hebben bij aankomst. In potentie valt er in een goede Chinese haven, heel veel werk te doen Iedere keer als ik in een land als Chili ben, krijg ik ook wel een paar keer die vraag voor mijn voeten. Ik ben alleen in eerste instantie gereserveerd, omdat ik bang bent dat als je het de Chinezen leert, ze het na een paar jaar zelf gaan doen. Wel is een goed partnership mogelijk een optie, al weet ik niet of ik er hier intern de handen voor op elkaar krijg."


Foto: Maaike Petri

Daarbij zijn er ook andere landen, waar mogelijkheden liggen. "Ook bijvoorbeeld in het Verenigd Koninkrijk zijn er geen bedrijven die doen wat wij doen, met het hele pakket van inklaren et cetera. Dat bestaat wel voor luchtvracht, maar niet voor zeevracht. Als de Brexit echt doorzet, moet daar zo'n ongelofelijke papierwinkel van komen, dat ik daar een enorme uitdaging voor ons zie." Het opgestarte kantoor van LBP Peru kwam eerder niet helemaal uit de verf, wel heeft het bedrijf in samenwerking met het Holland House in het Colombiaanse Bogota iemand in dienst, die onze diensten in het land promoot. "In zo'n land heb je iemand nodig die de taal spreekt en de cultuur begrijpt."

Potentie Colombia
"Ik ben ervan overtuigd dat Colombia over tien, vijftien jaar het nieuwe Chili is. Momenteel is de infrastructuur nog een probleem, is er gewoon een tekort aan pakhuizen. Verder zijn veel telers nog niet GlobalGAP-gecertificeerd, maar het land is wel in opkomst. Nu moet de lokale overheid nog gaan begrijpen hoeveel potentie de fruitsector heeft. De avocado's zitten in de lift, maar ook het Colombiaanse passiefruit is erg populair. Onze ambassade is daar erg actief. Nu is het hopen dat de lokale overheid gaat begrijpen hoe belangrijk de fruitexport voor het land kan worden, want daar zijn nog wel de nodige investeringen voor nodig", zegt Anton.


Foto: Maaike Petri


"Ook de weersextremen zijn een bedreiging voor onze handel. Als je de gevolgen van de overstromingen in Piura (Peru) ziet, daar kan dit jaar maar liefst 60-70% van de druiventeelt worden afgeschreven. Ook de droogte in landen als Zuid-Afrika zal de komende jaren nog zijn effecten hebben", verwacht Anton. Daarbij neemt de concurrentie van logistieke dienstverleners in Nederland toe. "Er komen meer aanbieders, maar daar is in mijn optiek voldoende werk voor. Kwalijker vind ik dat sommige aanbieders zich puur op prijs onderscheiden. Daarmee wordt onnodig de markt verziekt, want er is voor iedereen voldoende werk, als we maar normaal blijven doen. Gelukkig hebben wij veel loyale klanten, maar je ziet toch meer beweging dan vroeger het geval was. Wij zijn niet de goedkoopste in de markt, maar willen wel het beste zijn. We moeten voortdurend zorgen dat we elke dag beter worden, dingen die we goed doen ook goed blijven doen en waarde toevoegen aan onze klanten!"

Voor meer informatie:
Anton Filippo
L.B.P. Rotterdam BV
Honderdland 50,
2676 LS Maasdijk
Tel: 0174 - 530545
afi@lbp.net
www.lbp.net