Je krijgt deze pop-up te zien omdat dit de eerste keer is dat je onze site bezoekt. Krijg je deze melding altijd te zien dan heb je je cookies uitstaan en zullen die blijven verschijnen.
U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).
Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!
Je ziet deze popup omdat dit de eerste keer is dat u de site betreed. Als u dit bericht blijft krijgen zet dan alstublieft uw cookies aan
130 jaar Canarische tomaten
Halverwege volgend jaar zal er een lange documentaire worden uitgebracht: "La zafra del alisio" (De oogst van de Alisio). Deze documentaire vertelt over meer dan 130 jaar geschiedenis van Canarische tomaten voor de export volgens de Cajamar Canarias Stichting.
De opnamen zijn al gaande in Gran Canaria, Tenerife en Fuertaventura, want dit zijn de gebieden met de grootste teelt. De geschiedenis van dit gewas en de export ervan gaan terug tot 1885 en worden getoond in ongeveer 60 minuten. De plantages ontwikkelden zich om het Verenigd Koninkrijk van wintertomaten te voorzien, wiens kolenschepen de Canarische tomaten verscheepten.
De film laat ook alle stadia van de teelt zien en de verschillende aspecten die ermee gemoeid zijn: de landbouwkundige verbeteringen, de virussen en plagen die het gewas aanvallen, de klimatologie, de ondernemingen, de biologische en duurzame landbouw, de relaties met de overheid en pacht en export.
Bovendien adresseert het de sociaaleconomische aspecten, de rol van werkende vrouwen, de relatie met kunst en cultuur en de voedingswaarden van het gewas.