Nieuw onderzoek: bio kan een belangrijke bijdrage leveren aan mondiale voedselvoorziening
Wortelen zijn soms krom; desondanks zou men ze niet weg moeten gooien. Dit bespaart bronnen en is duurzaam - ook in de toekomst. (Foto: FiBL, Franziska Hämmerli)
Verschillende scenario's laten zien dat de negatieve uitwerkingen van de tuinbouw op het milieu tot in het jaar 2050 drastisch verder toe zullen nemen indien de prognoses van de Voedsel- en Landbouworganisatie FAO uitkomen. Deze gaan uit van een bevolking van meer dan 9 miljard mensen en van een toename van de voedingsgewoonten waarbij veel bronnen zoals water, energie en grond verbruikt worden, zoals bijvoorbeeld bij een hoge vleesconsumptie.
Overstappen op biologische tuinbouw als oplossing?
Overstappen op biologische tuinbouw met haar zuinigere omgang met het milieu en bronnen wordt daarom vaak als oplossing voorgesteld om de negatieve ontwikkelingen tegen te kunnen gaan. Aan de andere kant benadrukken critici dat een overstap tot een veel groter grondverbruik zou leiden en daarom geen gangbaar alternatief zou zijn.
We hebben meerdere strategieën nodig om de wereld duurzaam te voeden
Het nieuwe onderzoek laat zien dat in combinatie met afzien van het gebruik van krachtvoer, een flinke vermindering van de consumptie van vlees en de reductie van afval de biologische tuinbouw een belangrijke rol kan spelen in een duurzaam voedingssysteem. Daarbij zou de voedselzekerheid van de wereldbevolking ook bij meer dan 9 miljard mensen in het jaar 2050 gegarandeerd zijn, het grondverbruik zou niet toenemen, de uitstoot van broeikasgassen zou afnemen en de negatieve uitwerkingen van het huidige intensieve voedingssysteem zouden sterk afnemen. Het overstappen op biologische tuinbouw terwijl er verder niks gebeurt aan de consumptiepatronen, zou daarentegen leiden tot een toename van het grondverbruik. Dit komt doordat de opbrengst per hectare bij biologische tuinbouw tendentieel kleiner is dan bij conventionele teelt.