Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Amerikaanse biologische regelgeving zet economisch belang voorop"

Begin november besloot de Amerikaanse National Organic Standards Board (NOSB) met 8 voor en 7 stemmen tegen dat biologische teelt ook mag plaatsvinden op aquaponics en hydrocultuur. Hierbij werd de huidige situatie in de VS bevestigd. In Europa geldt de regel dat biologische teelt altijd grondgebonden is.

De trend in Europa staat haaks op die in de VS. De huidige Europese wetgeving wordt herzien en in de voorstellen voor de nieuwe wet (die in 2020 ingaat) is opgenomen dat vanaf 2030 ook de beperkte uitzonderingen verboden zijn. Hiermee wordt het uitgangspunt dat de kringloop centraal staat binnen biologisch verder verankerd in de wetgeving. Nederlandse biologische kastelers zijn hier zeer blij mee. Ron van Dijk, bestuurslid van Nautilus Organic, de Nederlandse coöperatie voor biologische telers en biologisch glastelers: "Wat ons betreft is er geen discussie over dit onderwerp mogelijk. De biologische landbouw streeft een kringlooplandbouw na, waar een plant wordt gevoed via de bodem. Voor een biologische teler is het natuurlijk evenwicht van groot belang bij het in stand houden van een gezond, zoveel mogelijk zelfregulerend, klimaat waarin ingrijpen zo min mogelijk nodig is. Dat uitgangspunt geldt voor de biologische glastuinbouw net zozeer als voor de biologische akkerbouw of fruitteelt."

Teleurgesteld
Marian Blom van Bionext was aanwezig bij de stemming van de NOSB in de VS. Zij sprak in op de hoorzitting voorafgaand aan de stemming met een pleidooi vóór grondgebondenheid.

Zij deed dat namens IFOAM -EU, de Europese koepel van biologische ondernemers (zowel telers, handel en verwerking, onderzoekers en certificeerders). Blom: "De hele biologische sector in Europa kiest voor heldere en consistente regels: bij biologisch staat de bodem centraal. Dit past ook bij wat de consument bij biologisch verwacht."



Blom is teleurgesteld over de uitslag. "Een brede coalitie van telers, handel en consumenten uit de hele wereld pleitte voor grondgebondenheid als uitgangspunt. Helaas is het niet gelukt hiervoor een meerderheid te vinden. De verschillen tussen biologisch in de VS en biologisch in Europa worden hierdoor groter.

Blom: "Er is nu grote kans dat er een tweede biologisch label ontstaat in de VS, omdat USDA organic voor veel mensen niet meer echt biologisch is. Dat geldt niet alleen voor export naar Europa, maar ook voor de interne markt in de VS. USDA-organic wordt steeds meer het label van de grote industrie, waarbij niet de principes van de natuur maar het geld verdienen bovenaan staat. Het is ook al mogelijk in de VS om koeien te houden zonder verplichte weidegang en toch biologisch gecertificeerd te worden. Consumenten verwachten bij biologische producten meer dan alleen een teelt zonder bestrijdingsmiddelen of antibiotica. "

Europese wetgeving grondgebonden
Nederland heeft te maken met de Europese wet- en regelgeving omtrent biologische landbouw. Deze regels gelden voor alle 28 lidstaten. In de EU geldt dat een biologisch product in de volle grond dient te groeien. Hierop zijn nu enkele, heel beperkte uitzonderingen mogelijk. Slechts 20 hectare binnen het huidige areaal van ruim 5.000 biologische kasteelt vallen onder deze uitzondering. Deze gronden liggen in Denemarken, Finland en Zweden.

De huidige wetgeving wordt herzien en in de voorstellen voor de nieuwe wet (die in 2020 ingaat) is opgenomen dat vanaf 2030 ook deze beperkte uitzonderingen verboden zijn.

Een andere nieuwe regel in deze verordening is een strenger beleid voor import. Voortaan moeten importproducten voldoen aan de precieze regels van de EU om ze biologisch te mogen noemen in de winkels. Dit betekent dus dat importproducten uit de VS niet meer overeenkomen met de Nederlandse kaders. Bij het afsluiten van een nieuw handelsakkoord kan besloten worden dat beide biologische wetten als gelijkwaardig gezien worden. Blom verwacht dat door dit VS-besluit deze kans een stuk kleiner is geworden. Grondgebondenheid wordt voor de EU steeds belangrijker en het wordt daarmee steeds onwaarschijnlijker dat import van biologische niet-grondgebonden producten in de toekomst door Europa geaccepteerd wordt.
 
Bron: Bionext
Publicatiedatum: