Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Tuta absoluta te lijf in tomaat: 4 tips

Tijdens bezoeken aan tomatentelers in het Westland komt Hans Sikkema ze de laatste tijd steeds meer tegen: Tuta absoluta. Richting het einde van de belichte teelt begon deze plaag de afgelopen weken een steeds serieuzer probleem te worden. Niet in zo'n mate dat het oogst verdelgend is, maar dit kleine beestje heeft op een aantal bedrijven wel flink de kop op gestoken. Des te belangrijker dus om de Tuta absoluta tijdens en na de teeltwisseling direct goed aan te pakken. Hans geeft 4 tips.

#1 Desinfecteren tijdens de teeltwisseling
Veel belichte tuinen zijn momenteel volop bezig met de teeltwisseling. Dit is hét moment om Tuta absoluta aan te pakken. Mijn tip: desinfecteer jouw kas volgens het desinfectieprotocol voor tomaat. Zo dood je de aanwezige Tuta absoluta af (maar ook andere plagen zoals rups en witte vlieg) en begin je je nieuwe teelt schoon.

#2 Direct starten met Macrolophus
Staan de nieuwe planten erin, zorg dan dat je direct start met het uitzetten van Macrolophus, zodat de populatie zich snel kan opbouwen. De minimale populatie die je nodig hebt om Tuta absoluta tegen te gaan, is 5 – 10 Macrolophus per stengel.

#3 Monitoren met deltavallen
Ook raad ik aan om aan het begin van de teelt deltavallen met feromonen op te hangen om de plaagdruk te controleren. Hang minimaal een deltaval per hectare langs het betonpad en controleer wekelijks in hoeverre er een toe- of afname van de plaag is. Zo kan je de werking van de biologie – en eventueel van de chemie – controleren en eventueel bijsturen.

#4 Behandelen met Altacor of Tracer
Wordt de plaagdruk te hoog – wat je nu met name zit in teelten die tegen het einde aan lopen – dan kan je ervoor kiezen om chemie in te zetten. Hierbij kun je gebruik maken van Altacor. Heb je naast Tuta absoluta ook last van trips, dan kun je Tracer inzetten. Dit middel is toegelaten voor Californische trips, maar heeft ook een neveneffect op Tuta absoluta. Let wel op, want dit middel heeft ook een negatieve invloed op de aanwezige Macrolophus!

Houd er rekening mee dat een behandeling met Tracer of Altacor weinig effect meer heeft vanaf het moment dat de kop uit de plant is. Dan wordt het middel namelijk niet meer via de sapstroom tot helemaal bovenin de plant meegenomen.

Voor meer informatie:
Royal Brinkman
Woutersweg 10
2691 PR 'S-Gravenzande
t: +31 (174) 44 61 00
f: +31 (174) 44 61 50
info@royalbrinkman.nl
www.royalbrinkman.nl
Publicatiedatum: