Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Er wordt een Spaans slaseizoen met instabiele aanvoer en tekorten verwacht

Tot vorige week waren Europese leveranciers druk met de overgang van de lokale productie naar die uit het zuiden en dan vooral uit de Spaanse provincies Murcia, Alicante en Almeria. 




"Als gevolg van de switch van het noorden naar het zuiden van Europa is er een overgangsperiode ontstaan met tekorten en een krappe aanvoer, hoewel dit weinig gevolgen op de prijzen heeft gehad," vertelt Javier Soto, voorzitter dan de afdeling sla bij Proexport en tevens directeur van Agrar Systems van Grupo Behr in Murcia. "Deze week zullen we in Spanje alweer op 100% van onze productiecapaciteit zitten," voegt Soto er aan toe. 

Volgens de kenner zal het seizoen tot december gekenmerkt worden door instabiele volumes en tekorten in januari die voornamelijk het gevolg zijn van de schaarste aan irrigatiewater.

"Het tekort aan water wordt een steeds groter probleem voor telers in Murcia en Alicante. Dit jaar hebben veel telers hun productie naar hoger gelegen gebieden verplaatst omdat zij geen zekerheid hadden of er voldoende waterreserves waren voor het nieuwe slaseizoen. Ze nemen liever het risico op vorst voor lief, die op grotere hoogte vaker voorkomt, dan de kans te lopen dat zij hun gewassen niet kunnen telen als gevolg van waterschaarste," legt Soto uit. 

"Dit betekent dat we tot december rekening moeten houden met weken met een stabiele aanvoer en weken met kleinere volumes, afhankelijk van wanneer de vorst toeslaat. Met de winter voor de deur, wordt er vanaf januari een flink gat in de productie verwacht," waarschuwt Soto. 
Publicatiedatum: