Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Teeltsysteem in container geschikt voor koudste weersomstandigheden

Zelfs voor Canadezen in ver afgelegen gebieden jaarrond verse AGF

Het van AGF voorzien van de meest afgelegen noordelijke delen van Canada is vanuit logistiek opzicht een dure aangelegenheid. Het bedrijf The Growcer uit Ottawa heeft nu echter een manier bedacht die de inwoners van deze gebieden in staat stelt zelf jaarrond verse groenten te telen. Corey Ellis, directeur van het bedrijf, legt uit dat de ontwikkeling plaatsvond onder de zwaarste omstandigheden op aarde met temperaturen van min 50 tot 60 graden Celsius. 

Het gecontaineriseerde teeltsysteem is feitelijk voor elk klimaat geschikt, vervolgt Ellis. Het systeem, dat is geïnstalleerd in een transportcontainer, maakt zowel gebruik van teelt op water technologie als precisie-airconditioning zodat de inwoners in het noorden eenvoudig hun eigen verse groenten kunnen telen. Het systeem is daarnaast volledig geautomatiseerd en kan op afstand gemonitord worden. 



'Plug-and-play' 
Na aflevering kan de container aangesloten worden en is hij gereed voor gebruik. "Wanneer mensen hieraan beginnen, hebben ze vaak al wel een idee wat ze willen telen en in welke hoeveelheden. Zodra de container aangekomen is, hoeven ze deze alleen nog met water te vullen en kunnen ze starten met het telen van groenten," legt Ellis uit. 

Modulair system
De afzonderlijke units kunnen ook aan elkaar gekoppeld worden voor een grotere productiecapaciteit. Eén container produceert voldoende groenten voor 110 mensen. Ellis legt uit dat dorpen op deze manier een eigen systeem op kunnen zetten dat inkomsten genereert waarna het systeem later met andere containers uitgebreid kan worden. 



Lagere kosten en betere voeding
Het lokaal telen van groenten is veel betaalbaarder dan het importeren van AGF uit het zuiden van Canada. Ellis voegt er aan toe dat de technologie ook een positieve bijdrage kan leveren aan kwaliteit van de voeding van de inwoners in dit gebied. "We bekijken hoe ons systeem mensen kan helpen gezondere eetgewoonten aan te nemen. De grote vraag in de noordelijke gemeenschap is echter hoe we groenten onderdeel kunnen maken van de traditionele voeding in plaats van de inwoners uit deze regio over te laten schakelen naar een zuidelijk eetpatroon. Ook levert het systeem nieuwe banen binnen de lokale gemeenschap op." Ellis vertelt dat er ook gekeken wordt naar de mogelijkheden om extra waarde aan de groenten toe te voegen, zoals door de productie van bewerkte producten.

Geen agrarische kennis vereist 
Zoals men zou verwachten zijn er onder de inwoners in deze regio nauwelijks mensen te vinden met agrarische ervaring. "Als je geluk hebt, kom je iemand tegen die vroeger in het zuiden woonde maar de meerderheid van de bevolking heeft geen kennis van de groententeelt," vervolgt Ellis. "We moesten daarom kiezen voor een gebruiksvriendelijke benadering en gemakkelijke producten zodat ze het telen snel in de vingers krijgen. The Growcer werkt één-op-één met de gebruiker samen." Ellis en zijn team vliegen naar de dorpen om de inwoners uitleg te geven over het gebruik van de units. "Ons doel is hen de mogelijkheid te geven een winstgevende zaak op te zetten en te zorgen voor extra werkgelegenheid."


Verse groenten kunnen worden geteeld in verafgelegen, koude gebieden.

Verscheidenheid aan groenten
Tot dusver is er al een verscheidenheid aan groenten geteeld. Ellis laat weten dat de containers al 40 verschillende groenten hebben voortgebracht, waaronder aubergines, komkommers, tomaten, chilipepers en paprika's. "Meestal laten we de mensen starten met basisgroenten die eenvoudig te telen zijn, zoals sla en kruiden. Het staat hen echter vrij te experimenteren. Zo zijn Aziatische groenten zoals paksoi momenteel erg populair. Mensen willen deze zelf kunnen telen omdat ze deze producten op dit moment niet in het zuiden in kunnen kopen. De groenten worden vaak door middel van abonnementen geleverd, waarbij er rechtstreeks aan de klant wordt verkocht of via AGF-markten. Aardbeien ondergaan momenteel nog bètatesten."

De technologie heeft ook veel potentie voor andere klimaten. "We werken niet alleen samen met de noordelijke regio maar ook met dorpen in het zuiden en op internationaal niveau. Toch blijft het noorden van Canada ons belangrijkste aandachtsgebied."

Voor meer informatie:
Corey Ellis
The Growcer
Ph: 1-833-GROWCER 
Publicatiedatum: