Dé website voor de Nederlandse groententeeltMededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende tuinders

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Nieuwe tomaten met meer antioxidanten

Onderzoekers van de Universiteit van Hong Kong (HKU) en het Institut de Biologie MolÚculaire des Plantes (CNRS) in Frankrijk hebben samen een manier gevonden om tegelijkertijd het gehalte vitamine E in tomaten te verzesvoudigen en die van het provitamine A en lycopeen te verdubbelen.


(van links) Dr. Wang Mingfu, professor Chye Mee-len en Dr. Liao Pan tonen proefbuizen met caroteno´de-extracten van S359A-tomaten en de controlepartij.

Tabel 1 toont een overzicht van de componenten die de onderzoeksgroep wist te verbeteren en het percentage waarmee het gehalte steeg, in het geval van vitamine E met maar liefst 494%.


Tabel 1 Toename van provitamine A, lycopeen, vitamine E, squaleen en fytosterolen in S359A-getransformeerde tomaten in vergelijking met de controletomaten.

Hoewel er geen verschillen waren in het uiterlijk en de grootte van de getransformeerde tomaten, stegen de totale caroteno´den inclusief provitamine A en lycopeen significant met respectievelijk 169% en 111%, wat duidelijk te zien is aan een diepere kleur van caroteno´de-extracten in S359A-tomaten ten opzichte van de controlegroep (Figuur 1). Verder was er ook een hogere antioxidantenwerking van 89,5-96,5% (Figuur 2). Figuur 1 Caroteno´de-extracten van S359A-tomaten (rechts) hebben een diepere kleur en bevatten meer caroteno´den (provitamine A en lycopeen) dan die van de controlepartij (links). S359A-1 en S359A-2 vertegenwoordigen twee onafhankelijke S359A-tomatenlijnen met dezelfde resultaten.


Figuur 2 Toont de verhoogde antioxidantenwerking van de getransformeerde S359A tomaten ten opzicht van de controlegroep. S359A-1 en S359A-2 vertegenwoordigen twee onafhankelijke S359A-tomatenlijnen. 

Onderzoeksleider Professor Chye Mee-len: "Het verhogen van gezondheidsbevorderende componenten in gewassen is een belangrijk onderzoeksgebied dat aansluit bij de ambities van Dr Wilson en mevrouw Amelia Wong inzake de toepassing van plantenbiotechnologie voor een duurzame toekomst. Een grotere hoeveelheid gezonde componenten in voedselgewassen zou een meerwaarde bieden in groenten en fruit voor mensen, vee- en visvoer." Dr. Wang Mingfu:" Extracten met verrijkte fytosterolen, vitamine E en caroteno´den kunnen worden gebruikt bij de productie van anti-verouderingscrŔme en zonnebrandlotion. Deze verbindingen hebben een hoge ontstekingsremmende en antioxidantenwerking."


Er waren geen verschillen in het uiterlijk en de grootte van de getransformeerde tomaten.

Het onderzoek is gefinancierd door het Wilson and Amelia Wong Endowment Fund, de Research Grants Council of Hong Kong en het Innovation Technology Fund van de Innovation Technology Commission en werd recent gepubliceerd in het Plant Biotechnology Journal: http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/pbi.12828/full. 

Het onderzoeksteam bestaat uit hoofdonderzoeker Chye Mee-len, Wilson en Amelia Wong, professor in plantenbiotechnologie van de School of Biological Sciences aan de HKU, haar twee HKU collega's Dr Liao Pan en Dr. Wang Mingfu, en professor Thomas J Bach van het Institut de Biologie MolÚculaire des Plantes, Centre National de la Recherche Scientifique (CNRS) in Straatsburg, Frankrijk.


Professor Chye Mee-len (links) en Dr Liao Pan

Bron: The University of Hong Kong

Publicatiedatum: 14-11-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: