Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Spanjaarden geven meer uit aan voeding

Spaanse huishoudens gaven in 2016 gemiddeld €4.313 uit aan eten en drinken. Dit is een stijging van 0,2% ten opzichte van het jaar daarvoor, zo blijkt uit de studie 'Evolución del gasto de las familias españolas en alimentación 2014-2016' die is uitgevoerd door AIS Group.



Uitgaven per regio
De gemiddelde uitgaven per gezin per autonome regio in 2016 waren in het Baskenland €4.863, in Catalonië €4.791 en in Navarra €4.786. Gezinnen uit Murcia, Aragon, Galicië, de Balearen en Castilla y León gaven ook meer uit dan het Spaanse gemiddelde. In de overige regio's lagen de gemiddelde uitgaven onder de €4.300 euro waarbij gezinnen in Extremadura met €3.450 het minst hebben uitgegeven.

De uitgaven van de Catalaanse huishoudens aan eten en drinken zijn het meest toegenomen tussen 2015 en 2016. Deze gemiddelde toename betrof ongeveer €165. Dit is een stijging van 3.56% (van €4.625 in 2015 naar €4,790 in 2016). Bij de gezinnen uit Extremadura namen de gemiddelde uitgaven af met bijna €290 (- 7.74%).

Productgroepen
Het grootste gedeelte van het budget werd in bijna alle autonome regio's uitgegeven aan vleesproducten. In 2016 besteedden Spaanse huishoudens hier iets meer dan een vijfde van hun budget aan, ongeveer €925. Dit was €50 minder dan in 2015. Op de Canarische Eilanden gaf men het meeste uit aan groenten en fruit, gevolgd door de vleesproducten.

Na vleesproducten wordt er het meest uitgegeven aan groenten en fruit. Gemiddeld gaven de Spaanse huishoudens in 2016 €820 uit aan deze producten, ongeveer €10 minder dan in 2015.

Brood en granen staan op de derde plaats, hoewel het budget voor deze producten vorig jaar met €20 daalde (3,35%) en de gemiddelde uitgaven net boven de €600 uitkwamen.

Totale toename
In bijna alle voedingsmiddelencategorieën is er sprake van een stijging in de uitgaven. Alleen bij de vlees-, zuivel- en graanproducten was er sprake van een afname. Er was voornamelijk sprake van een toename in uitgaven aan producten die buiten de drie belangrijkste productgroepen vallen (bijvoorbeeld aan zout, specerijen en kindervoeding) en alcoholische dranken.

De uitgaven aan alcoholische dranken stegen met 6,3% in 2016 met een gemiddelde uitgave van €190 per jaar. Op de Balearen is het meest uitgegeven aan deze producten, ongeveer €280, gevolgd door Catalonië met €220 en Murcia en Madrid met ongeveer €200.

Publicatiedatum: