Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Europese plantbeschermingsmiddelen worden op de veiligste manier gebruikt"

In een reactie op een nieuw rapport van de EU over het Duurzame Gebruik van Bestrijdingsmiddelen laat Copa en Cogeca weten dat het de hoge veiligheidsstandaard binnen de sector bevestigt. Telers zijn getraind om bestrijdingsmiddelen correct te gebruiken, echter wordt dit niet genoeg gepromoot door de instituten van de EU.



In een ontmoeting met het Estlandse presidentschap zei vicepresident van Copa, Henri Brichart: "Het grootste gedeelte van plagen en ziekten worden onder controle gehouden door bijvoorbeeld gewasrotatie, selectie van zaden en variëteiten, cultivatie, dichtheid van zaaien, irrigatie, enzovoort. Maar sommige van deze technieken - Nieuwe Kweek Technieken en Plant Bescherming Producten - staan onder druk door het gebrek aan vertrouwen in de instituties van de EU. Hierdoor gaan beslissingen die niet gebaseerd zijn op wetenschap steeds meer centraal staan".

"Hoewel telers goed getraind worden en hun apparatuur wordt gecontroleerd, promoot de EU de hoge veiligheidsstandaarden niet genoeg aan het publiek. Hierdoor kan onze sector geen vertrouwen opbouwen. Als gevolg hebben veel consumenten weinig vertrouwen in onze teeltpraktijken", waarschuwt hij. 

Glyfosaat – dat een positieve beoordeling van zowel de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) en het Europees Chemicaliën Agentschap (ECHA) heeft gekregen - is hier een goed voorbeeld van. Het gebruik hiervan zou dan ook weer voor de volle 15 jaar geautoriseerd moeten worden. "Onze plantbeschermingsmiddelen worden op de veiligste manier wereldwijd gebruikt, toch lukt het de EU niet om het concurrentievermogen van onze teeltpraktijken te beschermen. Dit resulteert in een gebrek aan concurrentievermogen op wereldniveau. Europese telers hebben toegang tot deze technologische middelen nodig om competitief te blijven op de markt", zegt Brichart met klem. Hij benadrukt ook het belang van eerlijke handel en waarschuwt om voorzichtig te zijn bij de komende handelsgesprekken met het Latijns-Amerikaanse handelsblok Mercosur. Brichart laat weten te twijfelen of deze landen bereid te zijn om eerlijke handel te voeren. 

Brichart ging verder met het benadrukken van de rol die telers spelen bij het zorgen voor een gezonde grond. Een gezonde grond zorgt voor een win-win situatie voor het klimaat én de economie. 

Als laatste verwelkomde hij de declaratie van vele ministers die zich richten op het belang van de bio-economie. Hij liet weten dat dit een belangrijk rol zal spelen in de toekomstige Common Agricultural Policy (CAP) en in het onderzoeksbeleid van de EU. 

Voor meer informatie:
Copa Cogeca
www.copa-cogeca.eu
Publicatiedatum: