Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Marokkaanse AGF duurder vanwege waterschaarste en tussenhandel

In Marokko zijn de prijzen van groenten gestegen als gevolg van waterschaarste en de hogere productiekosten. Het niveau dat de prijzen nu bereikt hebben, stuit bij veel consumenten op kritiek. De prijsstijgingen gaan het aanvaardbare niveau te boven mede vanwege de werkwijze van handelaren. 

Sommige alledaagse groenten, zoals wortelen, zijn tweemaal zo duur geworden en de prijzen van aardappelen stegen met 50%. Volgens Said Frikan van de groothandelsmarkt in Casablanca zijn de prijsstijgingen te wijten aan de hoge winstmarges van retailers. Teler Mohamed Ben Ibrahim vertelt daarentegen dat de huidige prijzen het gevolg zijn van de hoge productiekosten en het tekort aan water. Grote delen van Marokko kampen met waterschaarste omdat er dit seizoen weinig neerslag is gevallen, wat gevolgen heeft voor de waterreserves. 

Marokkaanse telers laten weten dat zij met hogere kosten voor brandstof, mest en water te maken hebben, hetgeen tot uitdrukking komt in de marktprijzen. Ook de retailmarges, die in sommige gevallen 70% boven de inkoopprijs liggen, dragen er aan bij dat de consument hogere prijzen moet betalen. 

Volgens Bouazza al-Kharati, hoofd van de Marokkaanse Consumentenfederatie, zijn de hoge prijzen in een aantal gevallen te wijten aan niet naleven van de wet op Vrije Prijsbepaling en Mededinging. Al-Kharati vertelt dat er op de markt voor groenten en fruit steeds meer tussenhandelaren actief zijn, die de producten kopen en doorverkopen voordat ze de eindconsument bereiken. Deze tussenhandelaren kunnen op deze manier veel winst maken. 

Uit gegevens van de overheid blijkt dat groenten tussen augustus en september 4,2% duurder werden, terwijl de fruitprijzen in deze periode met ongeveer 5,5% stegen. Waarnemers menen echter dat de prijzen in werkelijkheid nog sterker zijn gestegen omdat de overheid zich baseert op onnauwkeurige ramingen. 

Publicatiedatum: