Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Duitsers niet enthousiast over Rijnlandse savooiekool

Het Rijnland wordt al jaren beschouwd als de belangrijkste teeltregio van regionale kool. Daaronder bevindt zich ook de savooiekool, die bijna het hele jaar door beschikbaar is omdat hij zo lang houdbaar is. Met een totale oppervlakte van 300 hectare levert het Rijnland bijna een derde van het lokale savooiekool-aanbod. De telers zelf richten zich echter liever op andere soorten kool. "Vooral spitskool, Chinese kool en bloemkool zijn populair."

De Vereniging van Rijnlandse Groenten- en Fruittelers noemde het Rijnland onlangs 'het bolwerk van de savooiekool'. In feite is dit correct, zegt Josef Lübberding, verkoper bij de ELO-grossiersmarkt in Oldenburg. "Het Rijnland is een geweldig gebied als het gaat om savooiekoolteelt." Bij de coöperatie van circa twintig grote regionale kwekerijen is de koolteelt dan wel de belangrijkste activiteit, maar alleen wat bepaalde variëteiten betreft. "Vooral spitskool, bloemkool en Chinese kool zijn de favorieten van de consument. Onze savooiekool is momenteel niet erg populair."


Een savooiekool, vers van het Rijnlandse veld

Bovendien was de omzet tot nu toe veel lager dan vorig jaar, evenals de verkoopcijfers. Hoewel de savooiekool door veel telers wordt beschouwd als een opslaggewas, heeft dat volgens Lübberding weinig zin. "De kosten van de koeling zijn simpelweg te hoog vergeleken met de gemiddelde houdbaarheid van 1 à 2 weken. Daarom we proberen we de kolen direct van het veld op de markt te brengen." Op de grossiersmarkt in Oldenburg is het seizoen bijna voorbij. "Ons seizoen loopt van augustus tot half november. Daarna wordt de lokale savooiekool vervangen door Italiaanse en Portugese exemplaren."

Prijzen
Andere telers in de regio bevestigen Lübberdings uitspraken. De savooiekool wordt door de meeste telers alleen als bijproduct verbouwd, in kleine hoeveelheden, omdat de verkoop van kool bij de huidige prijzen erg moeilijk is. De prijzen schommelen momenteel tussen de 0,30 en 0,45 euro per kilo. Daarentegen gaan verwante koolsoorten zoals witte en rode kool voor respectievelijk 0,20 euro en 0,25 à 0,30 euro per kilo van de hand.

Zes savooiekolen in één tray

Voor meer informatie:
Erzeugergroßmarkt Langförden-Oldenburg eG
Vertr.: Josef Lübberding
Lange Str. 7
49377 Vechta-Langförden 
Telefoon: +49 (0) 4447 96 20-0
Publicatiedatum: