Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Harm Valckx, Berry Packing Services (BPS)

"Vooral in Scandinavië zijn de blauwe bessen in emmertjes enorm populair"

Tholen - Op het bedrijventerrein in Venlo zit in de grootste blauwe bessenregio van Nederland Berry Packing Services (BPS). De regio en de bedrijfsnaam verklappen al waar zij mee bezig zijn: de blauwe bes. Maar zij doen meer. Met het samenwerkingsverband van verschillende telers, leveren zij hun producten aan Special Fruit, die tevens mede-eigenaar is van het Limburgse bedrijf.


Harm Valckx van Berry Packing Services met de verpakkingslijn op de achtergrond.

Overkapte teelt
"In sommige periodes van het jaar sorteren en verpakken wij 24 uur per dag blauwe bessen", vertelt directeur Harm Valckx. "In Nederland, Duitsland en sinds dit voorjaar in Litouwen bezitten wij eigen teeltgebieden die qua oppervlakte blijven groeien. Ons grootste gebied ligt in Duitsland, met een oppervlakte van 75 hectare. Dit jaar hebben wij in Litouwen 22 hectare erbij gekregen, dat is dezelfde hoeveelheid als we in Nederland hebben."

Daarnaast is Harm met een proef bezig om 4 hectare van de teelt in Nederland te overkappen. Op die manier kunnen zijn werknemers ook met slecht weer blijven werken. "Die mensen die voor het teeltbedrijf werken, moet je natuurlijk wel werk aan kunnen bieden. Ook met slecht weer", vertelt hij. "Wanneer de bessen nat zijn, kunnen ze niet geplukt worden. In zo'n geval kan ik de mensen toch aan het werk zetten in het overkapte gedeelte en tegen de tijd dat de blauwe bessen weer droog zijn, kunnen zij weer naar buiten gaan. Op die manier hebben zij toch iets te doen. Het volledig overkappen van het teeltgebied is overigens niet mogelijk, dat zou veel te duur zijn."

Landen willen verschillende verpakkingen
Hoewel BPS in het middelpunt van de blauwe bessenteelt zit, gaat het verpakte fruit van het bedrijf niet alleen naar Nederland. "Wij leveren aan het Verenigd Koninkrijk, Scandinavië en Duitsland", gaat de directeur verder. "Omdat de Nederlandse markt voor blauwe bessen al redelijk verzadigd is, richten wij ons op ander landen. Ieder land heeft op zijn beurt ook weer andere verpakkingseisen. Zo zijn topseal-verpakkingen in het Verenigd Koninkrijk en Scandinavië al langer terug te vinden. In Duitsland komt dat langzamerhand ook steeds meer op gang. In Duitsland wordt überhaupt minder naar de soorten verpakkingen gekeken, daar zijn de kosten ervan meer van belang. In Het Verenigd Koninkrijk zijn er aan verschillende verpakkingen milieubelastingen verbonden, waardoor de keuze net weer wat anders ligt. Zo moet er voor een plastic deksel meer belasting worden betaald dan voor topseal. Zo heeft ieder land, maar ook iedere klant, zijn eigen verpakkingseisen."


De onafgedekte bakjes met blauwe bessen, zijn onderweg om een laagje topseal te krijgen.


In de machine links worden de bakjes met blauwe bessen geseald. 


Vervolgens worden de verpakkingen gestickerd. Op de sticker staat informatie zoals land van herkomst, houdbaarheid, gewicht en de barcode. 


De emmertjes bosbessen winnen volgens Harm aan populariteit. Vooral in Scandinavië doen de emmertjes het volgens Harm goed.

Meer emmers fruit
Het valt Harm Valckx op dat steeds meer klanten kiezen voor emmers en shakers om hun bessen in te verpakken. "Vooral de emmers van 500 gram maken een flinke vlucht", vertelt hij. "Ook de shaker met een opening in de deksel verkopen wij steeds meer. Op die opening zit een sticker, die de consument weg kan halen. Op die manier kunnen de blauwe bessen makkelijk genuttigd worden, bijvoorbeeld in de auto wanneer je je handen nodig hebt. Het gaat dan ook goed met de blauwe bessen. Wij zagen de laatste jaren de consumptie van blauwe bessen stijgen met 15 tot 20 procent. Vooral in Scandinavië, maar ook in IJsland wordt het fruit veel gegeten. Wij leveren de bessen jaarrond en kunnen iedere keer uit een ander land komen. Doordat wij sinds dit jaar ook een teeltgebied in Litouwen hebben, kunnen wij een gat opvangen dat wij hadden in de teelt. In dit gebied willen wij ook zeker investeren, omdat de groeiomstandigheden daar erg goed zijn. Van de 22 hectare willen wij op den duur 40 hectare maken."


Aan de bovenkant van de shaker is de sticker te verwijderen. Door het gat in de deksel zijn de blauwe bessen makkelijk te conusmeren in bijvoorbeeld de auto.


De stickers die het gat op de shaker afdekt.

Ideale locatie
Hoewel BPS in Nederland zit, maar niet aan het land zelf levert, geeft Harm aan dat het bedrijf toch op een ideale locatie zit. "Logistiek zitten wij in Venlo fantastisch", geeft hij aan. "In zes uur tijd zitten wij in Londen, maar ook in München. 's Avonds gaan de vrachtwagens weg en 's ochtends kan het fruit al in de winkel liggen. Het gaat heel snel."

De directeur van Berry Packing Services kijkt redelijk tevreden terug op de Nederlands oogst van blauwe bessen, al is het volume dit jaar niet zo hoog als ze verwachtte. "Dat is te wijten aan de vorst", vertelt hij. "Ik denk dat we 80 procent hebben van de normale oogst, al zijn de prijzen toch redelijk. Wel zijn de bessen dit jaar wat kleiner, omdat ze niet helemaal konden uitgroeien door het koude voorjaar, al is de smaak van de bes goed. In Nederland zijn we er dan nog beter vanaf gekomen in vergelijking met Duitsland, daar was het het nog iets slechter dan bij ons."


Niet alleen blauwe bessen, maar ook suger snaps worden verpakt in Venlo.

Suger snaps
Hoewel de blauwe bessen het grootste product van het Limburgse bedrijf is, sorteert en verpakt BPS meer dan alleen de bes. "Ook aardbeien en suger snaps verwerken wij hier", gaat de directeur verder. "Met de sorteermachines schieten wij de lelijke suger snaps eruit en verpakken het verse product vervolgens. In dit geval gaat dat om 80 stuks per minuut. Per januari krijgen wij hier een tweede lijn van, zodat wij nog meer kunnen verpakken. Het sorteren van de blauwe bessen gaat ongeveer hetzelfde. De zachte en misvormde bessen halen wij eruit en de goede verpakken wij. Op die manier kunnen wij 160 bakjes blauwe bessen per minuut verpakken. Bij de aardbeien is het precies hetzelfde, alleen gaat het om ongeveer 140 stuks per minuut."


De lijn waar de suger snaps optisch gesorteerd en later verpakt worden.


De suger snaps worden verpakt.


De plaats waar, in dit geval de aardbeien, getest worden op kwaliteit. Er wordt gekeken naar brix en drukplekken van het fruit.


De aardbeien in de verpakte vorm.

Voor meer informatie:
Berry Packing Services
Venrayseweg 102C
5928 RH Venlo (Nederland) 
T: +31 77 765 00 00