Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Nicoline Vaalburg, Boer Ted:

“Krapte aan kleine maten knolselderij”

Tholen - "De oogst van knolselderij is enorm dit jaar. Ik hoor van veel telers dat ze nog nooit zoveel knollen van een hectare hebben gehaald, vertelt Nicoline Vaalburg van Boer Ted. Er is ook een maar. "Het is grof dus of je er goed geld voor krijgt, is nog maar de vraag. Wanneer je mooie kilomaatjes hebt, kun je waarschijnlijk een betere prijs maken."



Afzet
Het oogsten is al een aantal maanden aan de gang en gaat nog door tot de vorst. De eerste drie maanden werd deze direct van het land gewassen verkocht . Wat nu geoogst wordt, gaat de bewaring in. "In deze tijd van het jaar blijft ongeveer 30 tot 40 procent van de oogst in Nederland. Later in het seizoen verschuift dat naar het buitenland. Afzetlanden zijn vooral Duitsland en Oost-Europa. De kleinere maten gaan richting retailers en groothandels, grover product gaat naar snijderijen en verwerkers van bijvoorbeeld soeppakketten." JH Wagenaar uit Hoogkarspel verzorgt al jaren de afzet voor Vaalburg. Samen zorgen ze voor aanbodzekerheid en kwaliteit het hele jaar door.



Big data
De oogst is ieder jaar weer een grote verrassing. Begin van dit jaar waren telers nog bezorgd of de jonge planten de toen heersende droogte wel zouden overleven, maar het lijkt alsof ieder plantje is aangeslagen, vertelt Nicoline. Het zijn sterke planten geworden. "We hebben zelfs twee keer moeten maaien om het loof te klappen voordat we konden gaan oogsten. Ze zeggen dat big data het gaan overnemen van de telers maar ieder jaar is een verrassing. Mijn schoonvader die al heel wat jaren meeloopt kan het ook niet voorspellen. Ik ben benieuwd of big data het wel zou kunnen voorspellen in de toekomst."



Voor meer informatie


Vaalburg vof

www.boerted.nl
Facebook: @BoerTed

verkoop:
Gerard Breed
J.H. Wagenaar
Tolweg 7
1616 AT Hoogkarspel
Tel: 0228-566417 of 0228-565500
Gerard Breed: T 06 20131682
www.jhwagenaar.nl