Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

NFT-teeltsysteem kan slaproductie in Libanon een impuls geven

Voor Libanese tuinders is de teelt van lollo rossa, lollo bionda, little gem en bataviasla op goten met de nutriënt film technique (NFT) compleet nieuw. Tuinbouwtoeleverancier Robinson Agri uit Byblos introduceerde dit concept recent met behulp van Rijk Zwaan, voor wie het bedrijf al sinds 2000 exclusief distributeur in Libanon is. De eerste vijf projecten met telers zijn gestart, vertelt directeur Nadine El Khoury.

"Dat wij hoogwaardige NFT-projecten in Libanon introduceren, past in de traditie van ons bedrijf. Wij zijn altijd een pionier geweest in ons vak. Sinds 1971 leveren wij producten van topkwaliteit aan tuinbouwbedrijven. Dat hebben we steeds verder uitgebreid. We bieden kant-en-klare oplossingen: kassen, installaties, irrigatie, gewasbescherming, maar ook jonge planten en hybride zaad. Voor Rijk Zwaan zijn wij de exclusieve agent van hun kwaliteitsrassen, vooral minikomkommers en sla. Dankzij de betrokkenheid van Rijk Zwaan konden wij in Libanon producten van hoge kwaliteit introduceren, zoals nieuwe slatypen, minikomkommers en paprikaonderstammen."



Meer sla door 'nieuwe keuken'
"In deze regio is de markt voor groente en fruit groot. In Libanon eten consumenten vaak salades, bij alle maaltijden op een dag. Traditioneel is dat romainesla. Door de opkomst van de 'nieuwe keuken' groeit de belangstelling voor andere, meer luxe slatypen, zoals lollo rossa en little gem. Ook de vestiging van ketens als McDonald's en Burger King draagt daaraan bij. Dat biedt grote kansen. Sinds 2007 zien wij de vraag naar allerlei slasoorten toenemen, ook in andere landen in het Midden-Oosten en in Noord-Afrika."

Demo op proeftuinen
"Met NFT kunnen we daarop inspelen. Twee jaar geleden gingen onze agrarische ingenieurs samen met medewerkers van Rijk Zwaan op NFT-studiereis naar Maleisië. Zij waren zo enthousiast, dat wij het afgelopen jaar een demo op twee van onze proeftuinen hebben geïnstalleerd. De specialisten van Rijk Zwaan hebben ons geholpen met de selectie van de juiste slarassen, maar ook bij teelttechnische issues zoals bemesting. Zij zorgden zelfs voor de juiste verpakkingen, zodat wij op alle vragen van telers een antwoord hebben. Dankzij hun kennis konden wij hier NFT op de markt brengen. Natuurlijk zijn de kosten van dit systeem een stuk hoger, maar daar staan veel voordelen tegenover."
Hogere productie, langer schapleven
"Zo is met NFT de slaproductie vier tot vijf keer hoger. Teelt van sla in de grond gebeurt vier keer per jaar en levert per ronde een productie op van 4.000 planten per 1.000 m2. Deze teeltmethode maakt zeven teelten per jaar mogelijk met een opbrengst van 11.000 per 1.000 m2. Dat is een groot verschil. Een ander voordeel is dat deze methode hygiënischer is en water bespaart. Niet alleen bij de teelt, maar ook bij het schoonmaken van sla voor de verkoop. Bovendien is automatisering van de teelt mogelijk, hetgeen arbeid bespaart. Verderop in de keten is het schapleven langer, omdat de slaplanten met wortels worden geoogst en verkocht. Kortom, NFT levert een goede 'return on investment'."

Seminar voor telers
"Afgelopen mei hebben we een seminar over NFT georganiseerd voor telers, wetenschappers, investeerders en maatschappelijke organisaties. Zij toonden veel interesse voor deze innovatieve teeltmethode. Omdat de NFT-techniek zowel economische als milieutechnische voordelen heeft, biedt de organisatie USAID potentiële klanten een kleine subsidie. Dat stimuleert telers met de techniek aan de slag te gaan. Daarna zijn wij vijf pilotprojecten gestart. Ik heb er vertrouwen in dat het concept bijdraagt aan een hogere productie én groeiende export van slatypes. Een voorwaarde is wel dat de politieke situatie in deze regio stabiel blijft."

Voor meer informatie:
Rijk Zwaan
info@rijkzwaan.com
www.rijkzwaan.com

Publicatiedatum: