Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Arnaud van der Eijk, Wayland Developments:

"Telers durven weer te investeren, dat is uitstekend nieuws"

Het gaat goed met de Nederlandse glastuinbouw, er worden weer zwarte cijfers geschreven. 'We durven als sector weer te investeren in de toekomst', zegt directeur Arnaud van der Eijk van Wayland Developments. 'Dat is uitstekend nieuws.'

Zo vanzelfsprekend als een bloeiende Nederlandse glastuinbouwsector misschien voor buitenstaanders lijkt, zo hard hebben de telers de afgelopen jaren moeten vechten om het hoofd boven water te houden. Arnaud van der Eijk: "Als we kijken naar de exportcijfers binnen Europa, dan zien we over 2016 een stijging van ongeveer drie procent. Dat lijkt op het oog niet spectaculair, maar in de jaren ervoor stonden we er als sector veel slechter voor. De consumptieve bestedingen zijn rond 2010 door de crisis wereldwijd onderuit gegaan en dat hakt er in een sector als de onze hard in. Door de Brexit staat de groei van de export dit jaar iets onder druk, maar desondanks merken wij dat de stemming binnen de sector heel positief is. We kijken met elkaar weer vooruit."



Vertrouwen en durf
Arnaud van der Eijk baseert zijn positieve gevoel op een paar simpele feiten. Ten eerste is er het gegeven dat de vraag naar bloemen, planten, groenten en fruit wereldwijd is toegenomen, schaalvergroting is voor veel telers een oplossing. Als gevolg daarvan noteert Wayland Developments een groei in de vraag naar (grootschalige) duurzame glastuinbouwgebieden, bedrijventerreinen en woonomgevingen. Dat is goed voor zijn organisatie. "Het ontwikkelen van gebieden zoals Siberië is onze core business", zegt hij. "Er zijn in de traditionele glastuinbouwgebieden nog nauwelijks kavels beschikbaar, daarnaast worden de kavels van dertig hectares of meer binnen de glastuinbouwconcentratiegebieden schaars, laat staan die per direct beschikbaar zijn. Tot voor kort was dat wel anders. Er was een overschot aan kavels en het kostte de grootste moeite om die ingevuld te krijgen. Dat zegt veel over de opleving die de sector nu doormaakt."

Hoge eisen
Belangrijker nog dan de kwantiteit is vandaag de dag de kwaliteit van (nieuwe) glastuinbouwgebieden. Arnaud van der Eijk: "Glastuinbouwondernemers willen niet alleen voldoende aaneengesloten oppervlakte, ze stellen ook terecht hoge eisen aan de ligging van het gebied, de infrastructuur en de doorgroeimogelijkheden. Wij merken dat een generatie telers is opgestaan die toekomstgericht denkt en plant. Er is weer vertrouwen en met dat vertrouwen groeit de behoefte en de durf om te investeren."



Duurzaamheid
Bij al die hoopgevende ontwikkelingen verliest Wayland Developments het begrip duurzaamheid geen moment uit het oog. Dit komt terug in de duurzame energienetwerken en voorzieningen, maar ook in het inpassen van groen en natuur zoals bij Glastuinbouwgebied Siberië. "We hebben als maatschappij en dus ook als glastuinbouwsector de verplichting om goed voor onze omgeving te zorgen. Het is een grote uitdaging om dat samen met nieuwe en bestaande tuinbouwbedrijven op te pakken. Uit cijfers blijkt dat 2016 het beste glastuinbouwjaar sinds tijden was. Dat lijkt mij een prima stimulans om het de komende jaren op alle gebieden nóg beter te doen. Wij zijn er klaar voor."




Voor meer informatie:
Wayland Developments
www.waylanddevelopments.nl
Publicatiedatum: