Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Het 'Erntenetzwerk' bekommert zich om niet geoogste percelen en bomen

Eén derde Zwitserse voedingsmiddelen gaat in de prullenbak

De OGG start met het 'Erntenetzwerk' ('Oogstnetwerk'): een nieuw project in de strijd tegen voedselverspilling: telers, vrijwilligers en afnemers slaan de handen ineen en strijden tegen de verspilling van perfect eetbare groenten en fruit. Een initiatief waar alle belanghebbenden baat bij hebben.

Bij de eerste actie in september 2017 werd een ton aan pompoenen 'gered'. Bij een
tweede actie ging het om zoete aardappelen. De OGG Bern zoekt nu meer deelnemers!


Foto: OGG

In Zwitserland gaat een derde van al het voedsel verloren. Hoewel het grootste deel hiervan in particuliere huishoudens verloren gaat, wordt in de landbouw 13% van alle producten verspild. Dit zijn producten die niet voldoen aan de hoge kwaliteitseisen van de handel of het gaat om overproductie die niet door de handelaars kan worden geaccepteerd. Zo blijven er na de oogst op menige akker grote hoeveelheden perfecte aardappelen achter.

Ook gebeurt het dat hele velden met groenten omgeploegd moeten worden, omdat er geen afzetmarkt voor is. Daarnaast zijn er fruitbomen in de stad en op het platteland die grote hoeveelheden lekkere appelen en peren kunnen opleveren voor directe consumptie of voor verwerking, maar waarbij het voor de eigenaren te duur is om ze te oogsten.

Aan de andere kant komen er steeds meer groepen en bedrijven die zogenaamde overtollige groenten en fruit verkopen of verwerken. Daarnaast zijn er veel mensen die bezwaar hebben tegen al deze verspilling en die het voedsel willen gebruiken in het kader van een meer duurzame samenleving.

Eind september werd er voor het eerste geoogst door deelnemers uit deze drie groepen en was er een kleine oogstceremonie: vrijwilligers oogsten een ton Hokkaido-pompoenen met geringe vraatschade en nog wat andere niet helemaal perfecte producten. De oogst werd tegen een gunstige prijs door diverse bedrijven opgekocht en verwerkt of doorverkocht. Maar ook de vrijwilligers hebben ervan geprofiteerd: zij konden deelnemen aan een zinvolle activiteit in de frisse lucht, ontmoetten gelijkgezinde mensen en konden tot slot een deel van de oogst zelf houden. Bij een tweede actie midden oktober konden gesorteerde zoete aardappelen rechtstreeks naar de diverse bedrijven gestuurd worden. Sinds september 2017 werkt de OGG aan een pilot van het 'Erntenetzwerk' in de omgeving van Bern en bemiddelt het tussen de telers, de vrijwilligers en de klanten.

Er worden voortdurend deelnemers gezocht in de regio Bern:
  • Eigenaars van niet geplukte fruitbomen en velden die niet geoogst zijn
  • Gemotiveerde particulieren en groepen voor vrijwilligerswerk
  • Restaurateurs, detailhandelaars en voedselverwerkers
Simon Weidmann, Projektleiter Boden & Ernährung:
Tel: 0041 31 560 68 06
E-mail: simon.weidmann@ogg.ch

Annekathrin Jezler, Projektleiterin Boden & Ernährung:
Tel: 0041 31 560 68 05
E-mail: annekathrin.jezler@ogg.ch

OGG Bern,
Erlachstrasse 5
3001 Bern, 031 560 68 00
www.ogg.ch
Publicatiedatum: