Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
HerkuPlast introduceert nieuwe traymodellen:

"Het opkweken van aardbei-trayplanten is een industrie op zichzelf"

HerkuPlast heeft een nieuw soort trays gelanceerd voor het opkweken van aardbei-trayplanten voor eenmalig gebruik. Verkoopmanager Alfred Boot zegt dat de aardbei-trayplantensector de laatste jaren en sterke groei heeft doorgemaakt en dat het opkweken van de planten een industrie op zichzelf is geworden. 


"Het aantal hectare in Europa waar beschermd bessen worden geteeld, groeit steeds verder. Ook de vraag naar trays voor het opkweken van aardbeiplanten stijgt," zegt Boot. Hij legt uit dat in trayplanten een maximum aantal bloemen en trossen kunnen groeien. Hierdoor kunnen telers een exact schema maken voor het planten en snoeien van de planten. 




Veld met trays.

Alfred Boot van HerkuPlast kijkt terug op een succesvol seizoen en hij is nu al bezig met de nieuwe schema's voor de aardbeien, frambozen en blauwebessen trayplanten voor het komende seizoen. 
 
"Aardbeientelers willen zo vroeg mogelijk in het jaar aardbeien telen en zijn sterk afhankelijk van het kweekmateriaal en de trayplanten. De trays zijn ontwikkeld als verse potplanten die in augustus gebruikt kunnen worden of bewaard kunnen worden tot de lente. De kleinere planten hebben een kleiner wortelsysteem en staan in een kleinere pot die vooral geschikt zijn voor kweektafels die buiten worden gebruikt."



De eerste trays kwamen ongeveer 20 jaar geleden op de markt. Dit waren zeer stevige, maar ook duurdere trays. Deze moesten dan ook lang mee gaan en keer op keer grondig schoongemaakt worden om ziekten te voorkomen. 

De nieuwe trays voor de aardbeienteelt van HerkuPlast worden gemaakt van een lichter en dunner materiaal en kunnen na gebruik gerecycled worden. De grote voordelen hiervan zijn:
  • jaarlijks nieuwe, schone trays (geen verminderde groei door oud, aangetast plastic) 
  • geen schoonmaak nodig
  • volledig stapelbare trays: bespaart tot wel 75% aan ruimte in vergelijking met trays van hard plastic. Dit maakt het opslaan van voorraad veel gemakkelijker (lees; goedkoper) voor telers en verkopers
  • er hoeft ieder jaar maar een klein bedrag aan de trays worden uitgegeven 


Alfred Boot; "Als teler zit je dankzij de trays bovendien niet vast aan een systeem waar je veel geld in hebt geïnvesteerd. Dankzij ons systeem kun je gemakkelijk veranderingen aanbrengen aangezien de dynamische sector van zachtfruit snel veranderd. Een ander voordeel is dat we trays van iedere gewenste kwaliteit kunnen maken, ook "heavy duty" of medium. Er is ook weinig kans op besmetting en de trays werken perfect op vulmachines." 

Alle trays kunnen na gebruik gerecycled worden. "In Nederland verzamelen onze distributeurs bijvoorbeeld alle trays na afloop van het seizoen en brengen deze naar een recyclebedrijf. Op deze manier is het afvalprobleem van telers opgelost en worden de trays voor een nieuw doel gebruikt."


Alfred Boot (midden) bij de Aardbeien Conferentie in Antwerpen waar HerkuPlast Platinum Sponsor was. Ook op de foto staan Matt Gold (VS), Mike Gitzels (NL), Chus Ferrando (Spanje) en Paul Greenhalgh (VK).

Naast het investeren in nieuwe modellen voor de productie van trays gelooft HerkuPlast in het samenbrengen van wetenschappers, telers en distributeurs. Om deze reden is het bedrijf niet alleen vaak aanwezig op internationale shows, maar sponsoren ze ook seminars en congressen. Zo heeft HerkuPlast vorig jaar bijvoorbeeld het evenement in Quebec gesponsord en hebben ze dit jaar bijgedragen aan het bessencongres in Rotterdam en het aardbeiencongres in Antwerpen. "We willen door middel van deze evenementen een bijdrage leveren aan professionalisering van de sector. Een gedeelte van de winst die het bedrijf maakt, gebruiken we om dergelijke evenement te sponsoren," zegt Alfred Boot. "Echter lijkt het alsof er de laatste jaren iets te veel shows worden gehouden. In ieder land worden tegenwoordig meerdere shows per jaar gehouden." 

HerkuPlast's programma voor zachtfruit trays bestaat nu uit 16 modellen. Het bedrijf zal voor het komende seizoen nog weer nieuwe modellen gaan introduceren. 

Voor meer informatie en testers: 
HerkuPlast
Alfred Boot 

Publicatiedatum: