Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nutrimite onderdeel Spaanse paprikateelt

De Spaanse dochter van Biobest - Biobest Sistemas Biológicos SL - heeft een innovatieve strategie ontwikkeld voor de paprikateelt. Deze is gebaseerd op het toedienen van Nutrimite als voedingssupplement voor de roofmijt Amblyseius swirskii. Het doel is de populatieopbouw en -ontwikkeling van deze mijten te versnellen in deze teelt. Telers die de nieuwe aanpak hanteren, boeken uitstekende resultaten.



Deze strategie kunnen telers ook toepassen bij teelten die geen stuifmeel produceren, zoals komkommers. Nutrimite is een voedingsmiddel op basis van stuifmeel van de plant Typha sp. Het werd speciaal ontwikkeld voor roofmijten zoals A. swirskii. Nutrimite vervult alle voedingsbehoeften van de vrouwelijke A. swirskii's waardoor hun eitjes vruchtbaar worden en dus hun productiviteit verhoogt. Het gebruik van Nutrimite verbetert tevens de verspreiding van A. swirskii in de teelt.

Al vóór de bloei toepassen is de nieuwe aanpak
Juan Luis Pérez, Directeur van Biobest Sistemas Biológicos licht de nieuwe strategie toe: "Door Nutrimite vóór de bloei toe te passen, vervroegen telers de introductie en vestiging van A. swirskii in de teelt. Hierdoor kunnen zij de wittevlieg beter onder controle houden, waardoor zij chemische bestrijdingsmiddelen en hun nadelige effect op de nuttige insecten vermijden. Dit biedt een zeer belangrijk voordeel in vergelijking met de traditionele werkmethode bij de paprikateelt in Almería."

Traditionele methode heeft nadelen
Hij legt uit dat de introductie van A. swirskii traditioneel pas gebeurt wanneer de eerste bloemen verschijnen, aangezien deze roofmijt zich kan voeden met het stuifmeel van het gewas zelf. "Deze introductieperiode is meestal de vierde of vijfde week na het planten. Tijdens de weken voor de introductie van A. swirskii kan de aanwezigheid van wittevlieg zeer groot zijn aan de zijkanten of onder de dakventilatieramen. Vooral wanneer telers de krijtlaag verwijderen die het plastic van de kas bedekt. In dat geval kiezen telers gewoonlijk voor chemische behandelingen, waardoor de productiekosten stijgen. Bovendien kan dit een negatieve invloed hebben op de latere introducties van A. swirskii en, in het algemeen, op het biologisch bestrijdingsprogramma."

Goede ervaringen in de praktijk
Een aantal telers uit Almería koos voor de nieuwe aanpak. Zij bevestigen wat al werd bewezen in veldproeven. "Mijn resultaten waren uitstekend", zegt Isaías Benavente Marín, paprikateler. "Ik paste Nutrimite toe tijdens de derde week van het aanplanten. De hoeveelheid swirskii in mijn teelt verdrievoudigde. Ik zag gemakkelijk 20 tot 30 roofmijten per blad en dat hielp me om wittevlieg en rode spint onder controle te houden. Ik merkte ook geen nieuwe infectiehaarden meer op, of planten die vlekken vertoonden van honingdauw of roetdauw. Door de sterke aanwezigheid van swirskii op mijn planten hoefde ik geen chemische middelen te gebruiken."

Nieuwe werkwijze uitgelicht
Biobest Sistemas Biológicos SL raadt de volgende preventieve strategie aan bij de paprikateelt: introduceer een week voor de bloei A. swirskii via kweekzakjes (Swirskii-Breeding-System) in de volledige teelt. Vul dat aan met los materiaal (Swirskii-System) en Nutrimite in de zones die vatbaarder zijn voor wittevlieg. Dat zijn bijvoorbeeld de zijkanten, onder de dakramen en naast de toegangsdeur van de kas. Ongeveer drie tot vijf dagen later, raden we aan Nutrimite toe te passen in de volledige teelt. Twee weken na het verwijderen van het krijtmiddel raden wij aan een tweede keer Nutrimite toe te passen. Met het Nutri-App-pistool kan het Nutrimite-stuifmeel gemakkelijk en snel worden toegediend. Reken ongeveer één uur tot een uur en een kwartier per hectare.

Voor meer informatie:
Biobest Belgium NV
T: +32 14 25 79 80
Email: info@biobest.be
Publicatiedatum: