Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Biologische zaadcoating biedt uitkomst"

Ban op microplastics in regeerakkoord

In het kersverse regeerakkoord wordt voor het eerst het probleem van microplastics letterlijk benoemd. De overheid zint op maatregelen. Voor de landbouwsector, die via chemische gewasbescherming grote hoeveelheden microplastics in het milieu achterlaat, heeft TeaL Agro Technologies uit Enkhuizen een pasklaar antwoord: biologische zaadcoatings. "Niet duurder, wel beter dan conventionele coatings," aldus directeur Wim Meijles, "met een forse energiebesparing als bonus."



We kennen allemaal de beelden van de 'plastic soup' en de rampzalige gevolgen hiervan. Maar ook de onzichtbare microplastics zijn schadelijk. Oppervlaktewater en landbouwgrond zijn ermee vervuild. Ze bevatten giftige stoffen, vergaan niet en komen in de voedselketen terecht. Zelfs de kleinste organismen kunnen microplastics opnemen. Dit heeft negatieve invloeden op het ecosysteem én het komt weer op ons eigen bord terecht. Het kabinet komt nu 'in overleg met relevante sectoren met een beleidsprogramma om dit op een kostenefficiënte manier terug te dringen', zo staat in het regeerakkoord.

Niet duurder, wel beter
Kledingvezels, cosmetica en schoonmaakmiddelen zijn bekende bronnen van microplastics. Maar ook de land- en tuinbouw, dé exportsector van Nederland, is grootvervuiler. Telers voorzien elk zaadje van een coating met beschermings- en voedingsstoffen. Het bindmiddel van traditionele coating bestaat uit polymeren, oftewel microplastics. Op jaarbasis verdwijnt hiervan 20 miljoen ton in de Europese gronden. Dat hoeft geen zaadbehandelaar of groenteteler meer op zijn geweten te hebben, aldus Wim Meijles. "Onze zaadcoating is volledig biologisch, het is niet duurder dan de chemische varianten. Bovendien wijzen tests uit dat het beter werkt. Het is in meerdere opzichten een echte Quick-win."

Skal toelating
TeaL Agro Technologies bracht dit revolutionaire product een aantal jaren geleden op de markt. Het is op dit moment de enige coating met Skal-toelating voor biologische teelt. Aanvragen stromen vanuit de hele wereld binnen, ook in Nederland is de interesse overweldigend. Wim Meijles: "De mens is een gewoontedier. Wellicht dat dit regeerakkoord hen het laatste duwtje in de rug geeft. Straks wordt het gebruik van chemische coatings verboden, of op z'n minst maatschappelijk afgekeurd. Overstappen op organische coating is een minieme verandering met reusachtige positieve effecten. Voor het milieu, maar óók voor de eigen bedrijfsuitstraling. Nederland is het tweede land in de wereld op het gebied van groenten- en fruitexport. Onze coating kan eenvoudig bijdragen deze unieke positie te behouden."

Energiebesparing
De biologische zaadcoating heeft nog een belangrijk pluspunt ten opzichte van chemische coatings. Na het opbrengen, is droging niet meer nodig. Wim Meijles: "Dat scheelt zeeën van tijd, maar vooral energiekosten. Bij een conventioneel coatingproces gaat driekwart van het totale stroomverbruik op aan het drogen. Bij een middelgrootbedrijf gaat dat al snel om 30.000 euro per jaar. Dat valt nu weg, inclusief de indirecte uitstoot van CO2." TeaL Agro Technologies, een samenwerking tussen Leba (engineering) en Ad Terram (research en development) biedt een totaalconcept aan van coatingmiddelen en -machines. Hiermee kunnen zaadbehandelaars maximaal profiteren van alle voordelen. Waar de coating normaal gesproken in diverse laagjes met droogpauzes wordt aangebracht, brengen deze machines in één keer een homogene laag aan met nóg hogere concentraties actieve stoffen. De zaden komen droog uit de machine en kunnen direct worden verpakt.

"Zeer tevreden afnemers"
Na jaren van grootschalige praktijktesten met Meo Voto Zaden BV was Bakker Brothers de eerste grote internationale speler die overstapte. Al snel volgden de Deutsche Saatveredelung AG en de VoloAgri Group, een internationale bedrijvengroep met onder meer Axia Vegetable Seeds. Alois van Vliet, directeur van Axia: "Wij zijn een innovatief veredelingsbedrijf in groentezaden voor glasteelt. Toen wij de biologische zaadcoating van TeaL ontdekten hebben wij deze kans meteen gepakt. Het past perfect bij onze focus op kwaliteit en duurzaamheid, het bespaart kosten én levert ons zeer tevreden afnemers op."

Voor meer informatie:
TEAL Agro Technologies
Voorland 6
1601 EZ Enkhuizen
0228-317726
info@teal-agrotech.nl
www.teal-agrotech.com
Publicatiedatum: