Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Vergelijking tussen emissieloze teelt op steenwol en kokos

In het Platform Duurzame Glastuinbouw heeft de glastuinbouwsector met de landelijke overheid en andere partijen afgesproken toe te werken naar een (nagenoeg) nulemissie voor nutriënten en gewasbeschermingsmiddelen (GBM) in 2027. Voor een paprikateelt (Maranello) is een emissieloze teeltstrategie gedemonstreerd voor zowel een teelt op steenwol- als op kokossubstraat. Hiervoor is gebruik gemaakt van beschikbare technieken en strategieën, zoals ozonisatie voor ontsmetting van recirculatiewater en OpnameAnalyse voor sturing bemesting en een nieuw ontwikkelde einde-teeltstrategie voor minimalisatie van afvoer van water, meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen.

Op steenwol (28,1 kg/m2) werd een iets hogere productie gehaald dan op kokos (26,5 kg/m2), doordat vanaf de start de teelt op kokos niet generatief genoeg gestuurd is. De kwaliteit van de vruchten was op orde. Door een storing aan de apparatuur is tijdens de teelt water verloren gegaan (3,8% bij steenwol, 0,7% bij kokos), maar dit heeft niet significant bijgedragen aan het verlagen van de concentratie natrium in het recirculatiewater (belangrijkste reden in de praktijk om te lozen). Er zijn geen overige parameters in het water waargenomen die een negatieve invloed hebben gehad op de productiviteit.

Download hier het onderzoeksrapport.
Publicatiedatum: