Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Toekomst van het GLB: Toezicht vanuit de ruimte

Er wordt gezegd dat het belangrijk is om te letten op wat je eet - maar hierbij werd waarschijnlijk niet bedoeld vanuit de ruimte. Telers maken goed gebruik van de moderne technologie, maar minder bekend is waarschijnlijk dat de Europese satellieten hen hierbij al een tijdje een handje helpen.

MARS is een bekend woord in de levensmiddelenindustrie en in de ruimte, maar heeft in Europese termen niets te maken met chocoladerepen of planeten. Het staat voor Monitoring Agricultural Resources, oftewel toezicht op de agrarische hulpbronnen, en verwijst naar een regeling uit 1993 van de afdeling Landbouw en plattelandsontwikkeling van de Europese Commissie, samen met het Joint Research Centre (gemeenschappelijk centrum voor onderzoek), de wetenschappelijke afdeling van de Commissie.

Onder het MARS project wordt de afstandsbedieningstechnologie van satellieten gebruikt om toezicht te houden op gewassen, oogsten te voorspellen, weerspatronen te volgen die telers kunnen beïnvloeden (en de algemene invloed van klimaatverandering) evenals de biodiversiteit in de landbouw, naast andere zaken. Dit wordt allemaal netjes samengevat in periodieke MARS Bulletins die veel informatie bieden aan telers, handelaren en analisten over wat er in Europa en daarbuiten verwacht kan worden.

Satelliettechnologie om klimaatverandering te bestrijden
Behalve voor het verschaffen van waardevolle informatie voor telers helpt de voor MARS gebruikte satelliettechnologie Europese beleidsmakers verder steeds meer om hun acties met betrekking tot klimaatverandering te bepalen. Dit reikt veel verder dan de droogtes, overstromingen en andere extreme weersomstandigheden die telers beïnvloeden. 

In de eerste helft van 2017 werden veel Europese landen door dergelijke ongunstige klimatologische omstandigheden getroffen, van droogte tot zware regenval, afhankelijk van de regio. Dit had een grote invloed op de gewassen en zette telers financieel erg onder druk. Het Gemeenschappelijk LandbouwBeleid van de EU staat nationale overheden onder deze omstandigheden toe telers te helpen door ze een voorschot te geven op hun jaarlijkse betaling als de omstandigheden het rechtvaardigen. Dit was dit jaar in 15 verschillende EU-landen nodig en door MARS verstrekte gegevens vormden een belangrijk onderdeel van dit besluitvormingsproces. Hierdoor kon de EC snel reageren op verzoeken om goedkeuring van nationale overheden, om hun telers te ondersteunen.

Verder kunnen satellietgegevens helpen bij het evalueren van beleid. Het GLB is bedoeld om telers bij de uitvoering van hun bedrijf te ondersteunen, maar in ruil dienen deze telers aan strikte voorwaarden voldoen, die grotendeels verband houden met maatregelen om het milieu te beschermen en de gezondheid van dieren en planten en adequaat landgebruik te waarborgen.

Met meer dan 22 miljoen mensen in de Europese landbouwsector is de toezicht op naleving een uitdaging, evenals het nagaan of de maatregelen het beoogde effect hebben op het milieu en de biodiversiteit. Satelliettoezicht helpt, in combinatie met geavanceerde software en deskundige kennis, ervoor te zorgen dat de regelgeving indien nodig wordt bijgesteld om nog effectiever klimaatverandering en verlies van biodiversiteit tegen te gaan.

Satelliettechnologie draagt bij aan markttransparantie
Door vaak onvoorspelbare factoren, zoals het weer, is de landbouw een complexe sector waarin telers vaak met onzekerheid kampen. Maar satellietgegevens kunnen analisten en dus telers helpen een duidelijker beeld te hebben van hoe de landbouwsector zich waarschijnlijk zal ontwikkelen en wat ze kunnen verwachten.

MARS biedt meer markttransparantie door gegevens te verstrekken over oogstvoorspellingen, eventuele risicogebieden en de ontwikkeling van de belangrijkste gewassen. In de gepubliceerde bulletins is deze informatie voor iedereen beschikbaar, op elk niveau van de voedselketen. Voor bepaalde marktsectoren wordt de informatie ook aangeboden in handige 'dashboards' met een uitgebreid overzicht van prijzen en productie.

Constante ontwikkeling
De dienst die telers al 25 jaar helpt om hun gewassen – en jouw voedsel – te telen is constant in ontwikkeling en zal nog vele jaren een belangrijke rol blijven spelen in de Europese landbouw. De meest recente ontwikkeling is de MARS Explorer. Hiermee wordt niet een robot bedoeld die het oppervlak van de rode planeet analyseert, maar een nieuwe e-service waarmee internetgebruikers wereldwijd de weers- en gewasomstandigheden in de EU in bijna realtime kunnen bekijken. Het grootste verschil met de bestaande diensten is dat nu een veel grotere hoeveelheid gegevens sneller beschikbaar kan worden gemaakt.

Publicatiedatum: