Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Charente-Maritime:

Franse kas moet Spaanse tomaten-import vervangen

In het zuidwesten van Frankrijk zijn er plannen voor de bouw van een grote tomatenkwekerij (8 hectare) in Bogneau, een gemeente in het departement Charente-Maritime. Het project is een initiatief van de Franse landbouwondernemer Thomas Caron, die de Spaanse tomatenimport door streekproducten wil vervangen.



Om publieke steun te krijgen is er net een publieke enquête gestart die een maand door zal gaan. Het project moet in een verlaten boomgaard worden gebouwd. Er is een toekomstige uitbreiding naar 15 hectare genoemd, met 5000 m2 aan bedrijfspand. Deze investering van €20 miljoen zou vanaf volgend jaar 50 banen op moeten leveren. Als alles goed gaat zou het project in het voorjaar moeten beginnen.

Het project wordt echter niet door iedereen verwelkomd. Jérôme Blauth van de Amis de la Confédération Paysanne Association, is bijvoorbeeld bang dat het grote bedrijf lokale telers zal bedreigen met hun hydrocultuurtomaten, tegenover de vollegrondstomaten geproduceerd door de lokale telers die hij vertegenwoordigt.

Volgens Thomas Caron zal er niet met de lokale telers worden geconcurreerd, omdat hun productie niet op regionale markten zal worden verkocht, maar naar grote detailhandelaren. Hij wil de tomaten uit Spanje vervangen die volgens hem "geen smaak hebben". Hij belooft een selectie aan smaakvolle rassen die met hydrocultuur zullen worden geteeld, met biologische meststoffen, nauwelijks chemische gewasbescherming en die op het laatste moment zullen worden geoogst.

Om tomaten gedurende 10 maanden van het jaar te telen bij een temperatuur van 18º, moeten de kassen worden verwarmd met aardgas uit een nabijgelegen pijpleiding. Door warmtekrachtkoppeling kunnen ze tegelijkertijd elektriciteit en warmte produceren. De grootste projectfactor zal echter het irrigatiesysteem zijn; 50-80% van het benodigde water zal bestaan uit opgevangen en hergebruikt regenwater.

Bron: Julien Fleury, France Bleu La Rochelle

Publicatiedatum: