Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Vanaf januari 2018 tomatenteelt op Antarctica

Antarctica is geen plek waar je normaliter tomaten zou verwachten. Toch zullen op het Duitse onderzoeksstation Neumeyer III op Antarctica vanaf januari 2017 niet alleen tomaten, maar ook sla, kruiden, paprika's, snijbiet, radijs en zelfs aardbeien worden geteeld. De teelt zal plaatsvinden in klimaat gecontroleerde containers. Hoewel er eerder in kassen geteeld is op Antarctica is de EDEN ISS Mobile Test Facility de meest geavanceerde kas ooit op het continent. Dit experiment is dan ook bedoeld om de grenzen op te zoeken, zodat deze technologie gebruikt kan worden voor een missie naar Mars. 

"Sommige van mijn collega's zeggen, 'de teelt is wel erg veranderd sinds onze grootmoeder's tijd,'" zegt Matthew Bamsey, onderzoeksassistent bij DLR, ook bekend als her Duitse Aerospace Center, en lid van het EDEN ISS team. Dit is een multi-partner project dat zich richt op technologieën voor de teelt die in de toekomst geschikt zullen zijn voor gebruik in de ruimte. 

De kas zal op de Ekström Ice Shelf op Antarctica blootstaan aan de koude temperaturen, lange donkere winters en extreem lage luchtvochtigheid op het continent. Van buiten gezien heeft de kas een simpele structuur: twee zes meter hoge zeecontainers die naast elkaar geplaatst zijn. Binnenin is echter een high-tech oase te vinden waarin op jaarbasis maar liefst 300 kilo aan producten geteeld kunnen worden. Om je een idee te geven hoeveel dat is; in 2013 at de gemiddelde Amerikaan 123 kilo groenten en fruit. 

Het voornaamste doel van het project is het klaarstomen van de technologie zodat het in de toekomst ook in de ruimte kan worden gebruikt. "We willen natuurlijk niet dat een astronaut 16 uur per dag in de kas moet gaan werken," zegt Bamsey. 

Het huidige experiment zal de onderzoekers een idee geven hoeveel tijd er precies aan de teelt besteedt zal moeten.
Publicatiedatum: