"Sommige van mijn collega's zeggen, 'de teelt is wel erg veranderd sinds onze grootmoeder's tijd,'" zegt Matthew Bamsey, onderzoeksassistent bij DLR, ook bekend als her Duitse Aerospace Center, en lid van het EDEN ISS team. Dit is een multi-partner project dat zich richt op technologieën voor de teelt die in de toekomst geschikt zullen zijn voor gebruik in de ruimte.
De kas zal op de Ekström Ice Shelf op Antarctica blootstaan aan de koude temperaturen, lange donkere winters en extreem lage luchtvochtigheid op het continent. Van buiten gezien heeft de kas een simpele structuur: twee zes meter hoge zeecontainers die naast elkaar geplaatst zijn. Binnenin is echter een high-tech oase te vinden waarin op jaarbasis maar liefst 300 kilo aan producten geteeld kunnen worden. Om je een idee te geven hoeveel dat is; in 2013 at de gemiddelde Amerikaan 123 kilo groenten en fruit.
Het voornaamste doel van het project is het klaarstomen van de technologie zodat het in de toekomst ook in de ruimte kan worden gebruikt. "We willen natuurlijk niet dat een astronaut 16 uur per dag in de kas moet gaan werken," zegt Bamsey.
Het huidige experiment zal de onderzoekers een idee geven hoeveel tijd er precies aan de teelt besteedt zal moeten.