Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

EDEN-ISS kas op weg naar Antarctica

Het onderzoeksavontuur plantenteelt in de Antarctis maakt vaart: op 8 oktober 2017 heeft de speciale kascontainer Duitsland verlaten op een vrachtschip van de Hamburger haven in de richting van de Ekström-ijsvlakte op Antarctica. De reis duurt circa elf weken. Vlak voor kerst zal het team van het onderzoeksproject EDEN-ISS de hightech-kas op het Neumayer Station III van het Alfred-Wegener-instituut (AWI) in ontvangst nemen. Het Duitse centrum voor lucht- en ruimtevaart (DLR) doet in het project samen met internationale partners onderzoek naar de volledig zelfvoorzienende groententeelt voor de levensmiddelenverzorging in klimatologisch moeilijke gebieden evenals voor toekomstige bemande missies naar de maan en Mars.



Rijke oogst tijdens testfase
Van eind juni tot eind augustus 2017 groeiden er tijdens een testfase reeds succesvol komkommers, tomaten, radijsjes, paprika, sla en kruiden in de in totaal twaalf meter lange containerkas. "We konden tijdens de test in de DLR-vestiging Bremen rijkelijk oogsten", zegt projectleider Daniel Schubert van het DLR-instituut voor voor ruimtevaartsystemen. "We hebben er nu vertrouwen in dat ook onder de extreme omstandigheden in Antarctica alles goed zal functioneren."

In totaal hebben de onderzoekers tijdens de testfase meer dan 40 kilogram verse groenten geproduceerd. Het fascinerende daarbij: water verlaat het zelfvoorzienende alleen in de geoogste groenten. Al het andere water wordt gerecycled en opnieuw richting de planten gevoerd. Onder speciaal kunstmatig licht, op de juiste temperatuur, zonder grond en slechts verzorgd door geselecteerde voedingsstofoplossingen, kunnen de planten sneller en productiever groeien dan in hun natuurlijke omgeving.


Paul Zabel in de EDEN-ISS kas

Groententeelt #MadeInAntarctica
Vanaf eind december 2017 begint het eigenlijke plantenteeltexperiment op Antarctica. Dan zal DLR-wetenschapper Paul Zabel een jaar lang in Antarcticastation Neumayer III leven om onderzoek te doen in de EDEN-ISS kas. "Ondanks de zware omstandigheden op Antarctica wonen en werken hier het hele jaar door wetenschappers in het onderzoeksstation. Tijdens de zomer op Antarctica zijn er tot zo'n 50 personen in het onderzoeksstation. In de winter zijn er daarentegen normaal gesproken slechts nog negen personen ter plaatse: een kok, drie ingenieurs, een arts en vier wetenschappers", zegt de jarenlange stationsleider dr. Eberhard Kohlberg. "Zij vormen het overwinteringsteam, waar Paul Zabel nu als tiende lid bij zal komen."
Publicatiedatum: