EDEN-ISS kas op weg naar Antarctica
Rijke oogst tijdens testfase
Van eind juni tot eind augustus 2017 groeiden er tijdens een testfase reeds succesvol komkommers, tomaten, radijsjes, paprika, sla en kruiden in de in totaal twaalf meter lange containerkas. "We konden tijdens de test in de DLR-vestiging Bremen rijkelijk oogsten", zegt projectleider Daniel Schubert van het DLR-instituut voor voor ruimtevaartsystemen. "We hebben er nu vertrouwen in dat ook onder de extreme omstandigheden in Antarctica alles goed zal functioneren."
In totaal hebben de onderzoekers tijdens de testfase meer dan 40 kilogram verse groenten geproduceerd. Het fascinerende daarbij: water verlaat het zelfvoorzienende alleen in de geoogste groenten. Al het andere water wordt gerecycled en opnieuw richting de planten gevoerd. Onder speciaal kunstmatig licht, op de juiste temperatuur, zonder grond en slechts verzorgd door geselecteerde voedingsstofoplossingen, kunnen de planten sneller en productiever groeien dan in hun natuurlijke omgeving.
Paul Zabel in de EDEN-ISS kas
Groententeelt #MadeInAntarctica
Vanaf eind december 2017 begint het eigenlijke plantenteeltexperiment op Antarctica. Dan zal DLR-wetenschapper Paul Zabel een jaar lang in Antarcticastation Neumayer III leven om onderzoek te doen in de EDEN-ISS kas. "Ondanks de zware omstandigheden op Antarctica wonen en werken hier het hele jaar door wetenschappers in het onderzoeksstation. Tijdens de zomer op Antarctica zijn er tot zo'n 50 personen in het onderzoeksstation. In de winter zijn er daarentegen normaal gesproken slechts nog negen personen ter plaatse: een kok, drie ingenieurs, een arts en vier wetenschappers", zegt de jarenlange stationsleider dr. Eberhard Kohlberg. "Zij vormen het overwinteringsteam, waar Paul Zabel nu als tiende lid bij zal komen."