Duitse pompoenoogst in 10 jaar meer dan verdubbeld
Hokkaido, flespompoen of de gele reuzenpompoen: je ziet ze allemaal veel vaker op de Duitse akkers dan vroeger. In 2016 teelden circa 2.100 landbouwbedrijven op 3.991 hectare pompoenen. De oogst bedroeg met 86.664 ton volgens het Duitse Bureau voor de Statistiek meer dan het dubbele als in 2006 (41.068 ton).
Bij de Hokkaido kan de schil meegegeten worden – ideaal dus wanneer men de pompoen wil vullen, aldus het Duitse voedingscentrum BZfE. De Hokkaido wordt gewassen, met een stabiel en zwaar mes gehalveerd en aansluitend met bijvoorbeeld kaas gevuld, gegaard en vlak voor het eten in schijfjes gesneden. Dat functioneert ook met de flespompoen. Bij deze pompoen wordt het gegaarde, zachte vruchtvlees met een mes van de niet eetbare schil verwijderd of met een lepel eruit gehaald. Als alternatief wordt de schil voor het garen met een dunschiller verwijderd. Andere pompoensoorten zijn natuurlijk eveneens geschikt om te eten. Aangezien het rauwe vruchtvlees echter zeer hard is, moeten ze echter van tevoren in kleinere stukken worden gesneden.