Dé website voor de Nederlandse groententeelt
Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende tuinders

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Minder mest- en watergebruik dankzij zeewier en sensoren

Kun je met innovatieve meetsensoren en biostimulanten het nutriŽnten- en waterverbruik in de tuinbouw terugdringen? Daar gaat het om het in het Bio4safe-project, dat deze zomer van start ging. Het Bio4Safe project wordt gecoŲrdineerd vanuit het Belgische Proefcentrum voor Sierteelt (PCS) en uitgevoerd met de Universiteit Gent (CropFit) en partners uit Nederland, BelgiŽ, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk,.

De 2 ZeeŽn regio staat bekend om haar intensieve tuinbouw, die vraagt om grote hoeveelheden water en meststoffen. Verschillende EU-richtlijnen beogen de waterkwaliteit te beschermen door N- en P-uitspoeling te voorkomen, te streven naar een verbetering van de bodemkwaliteit of te anticiperen op het tekort aan water. Naast deze wetgevende milieudruk, dwingen ook economische redenen telers om hun water- en nutriŽntenverbruik te verminderen.

Dit project zet in op het gebruik van biostimulanten, substanties of micro-organismen, die de nutriŽntengebruiksefficiŽntie, de tolerantie tegen abiotische stress en/of de plantkwaliteit van planten verhogen. Door het gebruik van biostimulanten te combineren met innovatieve meetsensoren, kan het verbruik van water en meststoffen met respectievelijk 20 en 10% verminderd worden, afhankelijk van het gewas.

Vandaag heeft elke lidstaat zijn eigen regelgeving betreffende het commercialiseren van biostimulanten. Tegen 2020 zal de EU een gemeenschappelijk Europees kader uitwerken voor de commercialisering van biostimulanten, maar het blijft onduidelijk hoe ze de effecten van biostimulanten op nutriŽnten- en waterverbruik zullen meten. De meerderheid van de telers weet verder niet hoe te kiezen voor de meest effectieve biostimulant of hoe meetsensoren te gebruiken.

Met dit project willen we daarom een gestandaardiseerd protocol opstellen voor de beoordeling van biostimulanten en willen we het gebruik van biostimulanten en meetsensoren in de tuinbouw stimuleren. Dit project zal resulteren in data over de effecten van biostimulanten op water- en meststoffenverbruik, zal het gebruik van biostimulanten en innovatieve meetsensoren demonstreren aan telers, producenten van biostimulanten en leveranciers van substraten en meststoffen. Tot slot zal ook gefocust worden op biostimulanten op basis van zeewier, om zo economische mogelijkheden voor zeewierproducenten te creŽren.

Het Bio4safe-project loopt gedurende vier jaar en wordt gesubsidieerd door Europa via het Interreg 2 ZeeŽn Programma.


Contact
Proeftuin Zwaagdijk
Roy Wubben, projectmanager
Tolweg 13
1681 ND Zwaagdijk-Oost
T: +31228-563164
I. www.proeftuinzwaagdijk.nl
E: proeftuin@proeftuinzwaagdijk.nl

Contact
Stichting Noordzeeboerderij
Eef Brouwers, operationele zaken
Zeestraat 84
2518 AD Den Haag
T. +31 (0)70 31 84 444
I. www.noordzeeboerderij.nl
E. info@noordzeeboerderij.nl


 

Publicatiedatum: 12-10-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: