Dé website voor de Nederlandse groententeelt
Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende tuinders

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Lennart Middelburg, Vegetables Market Place:

"Sterke groei doorgemaakt in het Holland- en importseizoen"

Tholen - Lag de focus van Vegetables Market Place (VMP) een aantal jaar geleden nog alleen op tomaten, paprika's en komkommer, vandaag de dag levert het bedrijf een totaalassortiment groenten en fruit aan haar klanten. "Kasgroenten blijven nog wel de belangrijkste productgroep, maar we hebben de laatste jaren ook goed onze weg gevonden in het fruit, citrus, exoten en overige specialties", vertelt Lennart Middelburg, die met zijn vader Gert de leiding heeft over het bedrijf in Poeldijk.


Lennart en Gert Middelburg

"Ook zijn wij de laatste jaren sterk gegroeid in het Holland-seizoen en werken wij goed samen met een aantal vaste telers, waar wij elke dag weer vers product laden voor onze klanten. Belangrijk punt daarbij is ook dat de telers en telersverenigingen weten dat het product bij ons ook gelijk van de markt is. Wij houden zo min mogelijk voorraad en het gaat bij ons direct naar de klant zodat wij hun ook kunnen leveren met zo vers mogelijk product. Wij speculeren niet, onze afnemers zijn ook eindklanten", benadrukt Lennart."Het draait tegenwoordig niet alleen om verkopen, denk aan alle certificering, specificaties, traceability, voedselveiligheid, documenten en aanlevertijden. Hier willen wij ons 'with a personal touch' mee onderscheiden door de klant zo snel mogelijk antwoord te geven en alles zo goed mogelijk voor hem te regelen. Daarom werken en zoeken wij ook de beste transporteurs uit die het best bij de klant past. Zo kunnen we voor de klant zoveel mogelijk zorg uit handen nemen. Daarbij proberen we ook steeds meer mixladingen te verzorgen voor onze klanten en hun voorzien met het complete pakket."


Poolse tomaten

Nieuwe klanten in West-Europa
Voor de boycot was Rusland voor VMP na het Verenigd Koninkrijk het belangrijkste exportland. "Het was dan ook best even slikken toen de boycot werd ingesteld, want we leverden een aantal grote klanten in Rusland, maar al snel vonden wij nieuwe klanten in vooral West-Europa. Inmiddels zijn we hard met deze klanten meegegroeid", vertelt Lennart. Overigens hebben we nog altijd enkele Russische klanten die wekelijks bij ons mixauto's laden met producten van buiten de EU met de daar bij horende (phyto)documenten."

VMP voorziet via de APS Group Britse retailers van Hollandse tomaten. "De volumes zijn ook dit jaar weer hard gegroeid. We hebben dit seizoen veel product direct in folie verpakt voor de Britse retailklanten, waardoor het product nog verser in de schappen ligt. Zo denken we vanuit Nederland mee met de klant om kosten te besparen vanaf het oogsten tot het leveren aan de consument", vertelt Lennart.

Hij verwacht niet dat de Brexit veel impact gaat hebben op hun export. "We houden het natuurlijk goed in de gaten, net als de pond die dit jaar weer op en neer gaat. Maar al produceert het Verenigd Koninkrijk steeds meer zelf, ze zullen altijd nog meer dan de helft van het volume moeten importeren en men kan niet zomaar zonder het Nederlandse product. Deze week oogsten sommige vaste telers hun laatste tomaten van het seizoen alweer. Het is altijd mooi om te zien hoe snel alles weer in bloei staat en we voor het einde van het jaar alweer de eerste belichte tomaten kunnen leveren."Inmiddels maakt VMP zich weer op voor het importgroenteseizoen. "We verwachten dat we deze winter zeker niet stil hoeven te gaan zitten. De eerste courgettes, aubergines en komkommers hebben we alweer geladen in Spanje en we verwachten deze week ook weer de eerste Marokkaanse tomaten. Omdat we steeds meer mixladingen verzorgen, blijven onze klanten ook in het winterseizoen wekelijks bij ons kopen. We importeren steeds meer zelf vanuit Spanje, Marokko, Perpignan, Italië, Egypte, Turkije en Polen", vertelt Lennart. "Zo vinden wij vaak de Marokkaanse tomaten kwalitatief sterker voor export dan de Spaanse tomaten, maar met paprika's is dit weer andersom. Zo kunnen wij altijd een mooie mix maken in Nederland voor onze klanten",  vertelt Lennart.

Poolse import
"Onze Poolse import hebben we vorig jaar opgestart met onder meer paprika's, tomaten en appels. Deze week krijgen we alweer de laatste auto paprika's, maar de aanvoer van tomaten loopt nog wel door tot het einde van de maand. Dit seizoen kregen we wekelijks wel zo'n vier tot vijf auto's uit Polen binnen en daar wisten veel klanten ons voor te vinden. De prijs is wat lager als het Hollands product en wordt door de vormafwijking meer als Klasse II product gezien. Veel groene paprika's worden nog gewoon buiten op het veld geteeld, dus niet in de tunnels. De Poolse tomatenteelt maakt wel een moderniseringsslag. We hebben dit seizoen met een hele goede teler samengewerkt, die een goed ras voor export had staan, waar onze klanten goed mee konden werken."

"Al met al groeien we zowel aan de product- als aan de klantenkant hard. Dit heeft ook geresulteerd tot de intrede van Marco de Jong bij ons team, die met zijn brede talenkennis echt waarde toevoegt. We hopen volgende week tijdens de Fruit Attraction in Madrid weer veel nieuwe en bestaande contacten te spreken, zodat we onze stromen nog verder kunnen uitbreiden en onze klanten nog beter kunnen voorzien met een zo goed mogelijke kwaliteit voor een juiste prijs. We zien de toekomst positief tegemoet. We zijn een leuk, klein team, werken onafhankelijk en groeien met onze klanten mee. Zolang onze klanten, telers en leveranciers tevreden zijn, zijn wij dat ook!"

Voor meer informatie:
Lennart Middelburg
Vegetables Market Place
ABC Westland 313
2685 DD Poeldijk
Tel: 0031 174527130
Mob: 0031 622509817
lm@vmpbv.nl
www.vmpbv.nl

Publicatiedatum: 12-10-2017
Auteur: Izak Heijboer
Copyright: www.agf.nl

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: