Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Vicky Pauwels, ANL Plastics

"Vooral de gesealde hersluitbare bakjes zijn perfect voor detaillisten"

Tholen - Hoewel ANL Plastics zich voornamelijk bezig houdt met het maken van op maat gemaakte verpakkingen, is het bedrijf uit het Belgische Wellen tevens actief in de AGF-wereld met standaard verpakkingen. Het bedrijf dat begon met houten bierkratten, is langzaam uitgegroeid tot een Europees bedrijf dat miljoenen plastic verpakkingen per jaar voor de AGF-sector produceert.

Een deel van het assortiment van ANL Plastics

"De oprichter van het bedrijf, produceerde destijds houten bierkratten. Doordat de vraag naar de plastic variant in de jaren '50 toenam, is hij zich gaan richten op plastic", vertelt woordvoerder Vicky Pauwels van ANL Plastics. "Dat bleef zich ontwikkelen. Uiteindelijk is hij diegene geweest die in België de blauwe bakjes van de champignon heeft groot gemaakt. Als proef werd er een blauwe bakje aan een champignonteler aangeboden. Drie dagen later stond hij hier aan de deur om alle overige champignonbakjes op te kopen. Dat was het moment waarop overgeschakeld werd naar het thermovormen van plastic verpakkingen."


Het bakje waar champignons ingaan, kunnen ook voor andere toepassingen gebruikt worden.

Trend
Een van verpakkingen die het bij ANL Plastics op dit moment goed doet, is de handsealverpakking Peelpaq RT. Detaillisten kunnen eigenhandig en met minder plastic, eenvoudig de bakjes met salades of gesneden fruit sealen, die later weer hersluitbaar zijn. "Wanneer de salade in het bakje gedaan is, houdt de detaillist het pakje met rauwkost een aantal seconden onder het sealautomaat", geeft Vicky aan. "Een lampje op de kleine machine geeft aan wanneer het proces klaar is. Het voordeel van deze verpakking is dat er weinig plastic nodig is, maar dat deze toch luchtdicht en lekvrij is. Nadat de plasticlaag, die de deksel vormt, geopend is, is het weer makkelijk hersluitbaar door een kliksysteem dat in de sealverpakking zit. Doordat de deksel beter afsluit, wordt de houdbaarheid van het product verlengd en droogt het niet meer uit in de koelkast. Daarnaast is de verpakking ook nog eens makkelijk voor de magnetron. Je prikt er gaatjes in en de maaltijd is zo warm."


Na het sealen is de verpakking lekvrij en luchtdicht.


Na het openen is de gesealde verpakking hersluitbaar. Doordat de seallaag verbroken is, is de verpakking echter niet luchtdicht en lekvrij meer.


De gesealde verpakkingen.

Gesneden groenten
De bakjes die ANL Plastics produceren, zijn voornamelijk bedoeld voor de bewerkte AGF. De verpakkingen zijn naast in de tankstations, het meest in de supermarkten te vinden. "Onze bakjes met gesneden groenten en fruit is het meest bij de retailer te vinden", geeft de woordvoerder aan. "Ook de voorverpakte yoghurtbakjes waar vers fruit in gaat, produceren wij hier. We proberen zoveel mogelijk in te spelen op de trends van het moment. Wij merken dat de To Go- producten het goed doen. Daarnaast is het thuis telen van groenten ook erg populair."

Een van de trends waar ANL Plastics samen met haar klanten op inspeelt, is het thuis telen van groenten op kleine schaal. 

Het grootste gedeelte van de productie van ANL Plastics is bedoeld voor de supermarkten, voor allerlei producten. Daarnaast gaat er ook een deel van de plastic bakjes naar de kleihandel. "Vooral in Frankrijk is daar een grote markt voor", zegt Vicky. "De Fransen eten heel veel salades die zij bij de detaillisten kopen. Bijvoorbeeld met koolsla of rode bietjes. In België en Nederland verkopen wij weer meer plastic bakjes, waar al plastic vorkjes inzitten. Dit is een goed voorbeeld van de To Go-trend. De Fransen zijn vaak toch wat traditionele in de vraag naar de verpakkingen. Nederland en België gaan meer mee met de tijd, door bijvoorbeeld speciale verpakkingen te kiezen. In Frankrijk willen ze nog altijd rechttoe-rechtaan. Aan welk land wij ook leveren: wij kijken wat een klant nodig heeft. Soms is dat wat een consument aanspreekt en soms is de verpakking puur functioneel. Naast het standaard assortiment werken wij namelijk ook veel met op maat gemaakte verpakkingen." 


De standaard verpakkingen van ANL Plastics die allemaal weer hersluitbaar zijn.

Europees bedrijf
Ondertussen heeft het bedrijf naast een vestiging in België ook een fabriek staan in Frankrijk en Polen, om op die manier de Europese markt beter te bedienen. "Dat is vooral een logistiek voordeel", vertelt Vicky. "De folie wordt in België gemaakt en het vormen van de verpakkingen gebeurt in de drie vestigingen. Het ter plekke vormen, schilt veel in transport, omdat de folie transporteren compacter is dan de geproduceerde bakjes wanneer deze al gevormd zijn."

Voor meer informatie:
ANL Plastics
Hertenstraat 32
3830 Wellen (België)
T. +32 12 74 15 95
F. +32 12 74 47 20