Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Spanje domineert komkommermarkt

Spanje domineert zowel de wereldwijde als de Europese komkommermarkt volgens de gegevens in een studie over de wereldhandel in komkommers in 2016, uitgevoerd door Hortoinfo, met data van de Statistische Afdeling van de Verenigde Naties (VN), COMTRADE en van het Statistical Office Euroestat (ICEX-Eurostat).

Hoewel de wereldwijde afzet van Mexico, met 693.610.000 kilo, iets groter is dan die van Spanje (+ 9,49%), concurreert de Mexicaanse komkommer niet met de Spaanse aangezien 99,27% ervan bestemd is voor de Amerikaanse markt, terwijl Spanje 98,55% van de komkommers exporteert naar de Europese Unie.

Daarom is het onderzoek beperkt tot de grote mondiale exporteurs die wél met Spanje concurreren op de Europese markt, te weten Nederland, België, Turkije, Griekenland, Italië, Hongarije en Marokko.

Spanje
In 2016 exporteerde Spanje 633,62 miljoen kilo komkommers: 24,2 procent van het wereldtotaal. De Spaanse inkomsten uit de verkoop van geëxporteerde komkommers bedroegen 549,82 miljoen euro, met een gemiddelde prijs van 0,87 euro per kilo.

Spanje leverde 246.595 miljoen kilo komkommers aan Duitsland, 85,92 aan het Verenigd Koninkrijk, 85,7 aan Nederland, 52,82 aan Frankrijk en 32,54 miljoen kilo aan de Poolse markt.

Nederland
De Nederlanders hebben in 2016 360,9 miljoen kilo komkommers geëxporteerd; 13,78 procent van het wereldtotaal. De waarde van de Nederlandse komkommerexport in 2016 bedroeg 386,99 miljoen euro, met een gemiddelde prijs van 1,07 euro per kilo.

In totaal 197,5 miljoen kilo Nederlandse komkommers gingen naar Duitsland, 84,07 werd naar het Verenigd Koninkrijk geëxporteerd, 19,63 naar België, 11,99 naar Frankrijk en 9,88 kilo naar Zweden.

België
De hoeveelheid komkommers die in 2016 door België werd uitgevoerd, bedroeg 68,98 miljoen kilo. De Belgische export vertegenwoordigt 2,63 procent van het wereldtotaal, met een opbrengst van 65,23 miljoen euro en een gemiddelde prijs van 0,95 euro per kilo.

De Belgische komkommers gingen in 2016 naar de volgende landen: 31,79 miljoen kilo aan verse komkommers werd naar Nederland geëxporteerd, 26,51 naar Duitsland, 8,92 naar Frankrijk, 1,23 naar Luxemburg en 0,18 miljoen kilo naar Oostenrijk.

Turkije
De hoeveelheid komkommers die in 2016 door Turkije werd uitgevoerd, bedroeg 47,81 miljoen kilo: 1,83 procent van het wereldtotaal. In 2016 heeft Turkije komkommers uitgevoerd ter waarde van 25,46 miljoen euro, met een gemiddelde prijs van 0,53 euro per kilo.

In 2014 was Rusland de belangrijkste klant voor verse Turkse komkommers. Turkije verkocht de Russen 63,27 miljoen kilo. Dat was 61,68 procent van de totale omzet in dat jaar, die uit 102,58 miljoen kilo bestond. Het verbod dat Rusland heeft ingesteld op de import van Turkse komkommers, maakte dat er in 2016 niets werd afgezet. Dat heeft ervoor gezorgd dat de totale uitvoer van Turkse komkommers naar Rusland tot minder dan de helft terugliep, waardoor het totale cijfer voor 2016 op 47,81 miljoen kilo komt. De belangrijkste koper van Turkse komkommers in 2016 is Georgië met 10,14 miljoen kilo, gevolgd door Oekraïne met 8,26 miljoen kilo, Wit-Rusland met 5,86, Roemenië met 5,17 en Bulgarije met in totaal 4,3 miljoen kilo Turkse komkommers.

Verkoop in de Europese Unie
Spanje is de grootste komkommerleverancier van andere EU-lidstaten, met 624,48 miljoen kilo ter waarde van 539,8 miljoen euro.

Nederland staat tweede op de ranglijst, met een cijfer van 352,83 miljoen kilo ter waarde van 370,94 miljoen euro.
 
Bron: hortoinfo.es
Publicatiedatum: