Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Ook afval wegen onderdeel van efficiëntieslag in glastuinbouw"

Met trots toont Ralph Schenkeveld, locatiemanager van Kwekerij Schenkeveld III, de cijfers van 2008 t/m 2016. Ondanks de branchebrede prijsstijgingen van meerdere kostenposten in die periode, hebben zij de kosten per m2 toch gelijk weten te houden of is deze slechts licht toegenomen. Met daar tegenover medewerkers- en productieprestaties die in die 9 jaar tijd flink zijn verbeterd, zit Kwekerij Schenkeveld duidelijk in een gezonde bedrijfsgroei. Hoe zij dat doen? Door met de procesoptimalisatie software van HortiMaX, Productive, alle productiegegevens bij te houden, te analyseren en hierop in te spelen. Kortom, door te leren van grote hoeveelheden data en hiermee een efficiëntieslag te maken.



Data liegt niet
Met inmiddels alweer de 3e generatie Schenkeveld aan het roer, bewijst de Westlandse tomatenkwekerij dat zij weten wat nodig is om een glastuinbouwbedrijf gezond en innovatief te houden. Zij hebben veel geleerd in de 80 jaar dat dit bedrijf inmiddels bestaat. Met de komst van automatiseringsmogelijkheden in de sector, zijn zij hierin alleen maar sterker geworden. Op dit gebied behoren zij zelfs tot één van de voorlopers in regio Westland en waarschijnlijk ook daarbuiten, waarbij ze dataregistratie voor hun huidige drie teeltlocaties maximaal automatiseren. Tot zelfs het afval wegen aan toe! Want, zoals Ralph dat mooi zegt, "Data liegt niet" en duidelijke inzichten is wat je nodig hebt als je passie voor perfectie hebt én dat ook wilt waarmaken.

Betere begeleiding van medewerkers
Alle handelingen worden per pad en per medewerker geregistreerd in Productive. Van het laten zakken van de tomatenplanten en het bijhouden van gebroken koppen, tot en met het snoeien en natuurlijk het oogsten. Deze realtime informatie biedt veel voordelen. Niet alleen omdat je met duidelijke cijfers precies weet waar je met de planning rekening mee moet houden (red je de target met de huidige bezetting?), maar ook omdat het bijdraagt in een efficiëntere aansturing van de medewerkers.

"Wanneer een plant op een pad verkeerd gezakt is, dan kun je de juiste persoon hierop aanspreken. Vroeger was dat niet zo. Dan was er bijvoorbeeld verkeerd blad gesneden in één of twee paden en dan moest je een hele groep aanspreken. Met prestatienormen kun je ook zien of mensen achterblijven en dus extra aandacht nodig hebben. Het ligt niet altijd aan de inzet van de personen zelf dat ze langzamer zijn, maar bijvoorbeeld aan de werktechniek. Dan blijkt dat je meer tijd moet besteden aan het aanleren van de juiste techniek. Het draagt dus ook bij aan een juiste scholing van de medewerkers…. Doordat alles geregistreerd wordt, kunnen wij ze beter begeleiden", aldus Ralph tijdens een rondleiding langs het gewas.



De hoeveelheid afval terugdringen
In de schuur van Kwekerij Schenkeveld staat sinds een half jaar een nieuw weegsysteem waarmee niet alleen de goede tomaten worden gewogen, maar ook de hoeveelheid afval. Een sensor leest de karren en weegt de afvalbakken en de tomaten, waarna in Productive precies wordt bijgehouden hoeveel procent (en kilo's) van de kar bestaat uit afval. "De één heeft heel veel afval, maar is het dan ook echt allemaal afval? Daar ga je dan naar kijken. De ander heeft heel weinig afval, maar haalt die persoon dan wel al het afval eraf? Wekelijks controleer ik zo wat de afvalpercentages zijn en de grote 'plussen' en 'minnen', daar besteed ik dan extra aandacht aan. Het vermoeden was altijd al dat er over het algemeen meer 'afval' werd weggesneden dan nodig was. Dat kunnen we nu gaan onderbouwen met harde cijfers en zo proberen wij de hoeveelheid onnodige afval terug te dringen", vertelt Ralph met gepaste trots.

Met hoeveel procent ze het afval kunnen terugdringen, weet Ralph nog niet. "We wegen het afval nu een half jaar. Hoeveel afval we vorig jaar in deze periode hadden, is dus niet bekend. Wat echt het verschil is, wordt voor ons daarom pas volgend jaar duidelijk, wanneer wij twee teeltseizoenen met elkaar kunnen vergelijken." Ondanks dat zij hier nog geen duidelijkheid over hebben, is Ralph wel erg blij dat hij deze maatwerk functionaliteit samen met HortiMax heeft kunnen realiseren en dat zij hier probleemloos gebruik van kunnen maken. Door deze samenwerking hebben zij hun wens binnen een maand kunnen omzetten naar gebruik in de praktijk.

Kwaliteitscijfers voor medewerkers
Stilstaan doet Schenkeveld dus duidelijk niet. Zo gaan zij binnenkort in Productive ook werken met kwaliteitscijfers, waarbij in een pad automatisch punten aan medewerkers worden toegekend. Doordat in het systeem verschillende data aan elkaar gekoppeld worden, kunnen zij zo bijvoorbeeld normen en kwaliteitscijfers naast elkaar houden. "Iemand kan heel snel zijn, maar heeft dan misschien een 6 voor kwaliteit. Of iemand is heel langzaam, maar heeft wel een 9 voor kwaliteit. Wat is op dat moment belangrijker?" Zo krijgen ze steeds beter een beeld van de kwaliteit van de werkzaamheden in de kas en kunnen zij ook met deze informatie de efficiëntie hiervan verbeteren.

Met efficiënt werken, maak je het verschil
Ralph geeft aan dat het verbeteren van de efficiëntie erg belangrijk voor hen is. "De marges in de tomatensector worden steeds kleiner, dus met zeer efficiënt werken, maak je in deze branche het verschil." Met dagelijkse en wekelijkse regelmaat raadpleegt hij daarom verschillende rapporten en cijfers die vanuit de Productive software zijn op te vragen, zoals de weekrapporten voor de uren, de afvalregistraties, de kostenoverzichten, de prestatienormen, maar ook kas-in-beeld waarmee hij op een plattegrond precies kan zien waar ze gebleven zijn en dus wat de progressie is.

Zo laat hij zien dat de norm voor het aantal kilo's tomaten per uur met bijna 20% is gestegen. Bij het snoeien is de norm met 32% omhoog gegaan en het 'dieven draaien' en het zakken van de tomatenplanten tonen een gelijke trend, om een paar voorbeelden te noemen. "Door Productive kun je mensen dus gericht aanspreken op en aansturen naar hun norm, waardoor je efficiënter wordt."



Ook de doos bij de klant is nog herleidbaar
Daarnaast is Ralph zeer te spreken over de traceability mogelijkheden van het systeem. "Op elke doos die wordt verkocht, staat een code. Dus ook als een doos al bij een klant staat, is altijd te traceren wanneer de tomaten zijn geknipt, in welk pad en door wie. Gelukkig hebben wij nog geen conflicten gehad waarbij wij dit hebben moeten gebruiken, maar ik ben wel heel blij dat deze functionaliteit erin zit en dus alles is te herleiden."

Samen vooruit door data te delen
Als je denkt dat Kwekerij Schenkeveld al deze verkregen inzichten alleen voor eigen gewin gebruikt, dan heb je het mis. Met de achterliggende gedachte 'samen vooruit door data te delen' wordt de gedetailleerde bedrijfsinformatie ook gedeeld binnen de Prominent-groep. Zo zijn zij onder de naam 'De Kabel' een samenwerkingsverband aangegaan met 4 andere Prominent-telers, waarmee zij, naast intensief samenwerken, ook regelmatig kosten en planningen met elkaar vergelijken. "Doe je het goed? Waarin blijf je achter en waar is dus nog winst te behalen?", aldus Ralph Schenkeveld die hiermee aangeeft dat je ook prima van elkaar kunt leren.

Voor meer informatie:
HortiMax
www.hortimax.com
Publicatiedatum: