Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Peru kampt met aspergetekort

De laatste maanden is de aanvoer van asperges uit Peru als gevolg van logistieke problemen en slechte teeltomstandigheden zeer krap. De overstromingen die het land eerder dit jaar troffen, hebben de velden beschadigd waardoor de productie matig is. Jeff Friedman van CarbAmericas voegt er aan toe dat de logistieke kosten hoog zijn omdat er een gebrek is aan vrachtvliegtuigen. 

"Het Peruaanse aspergeseizoen is in eind juli/begin augustus begonnen en duurt normaliter tot half januari," vertelt Friedman. "Dit jaar zijn de omstandigheden echter heel zwaar omdat er lagere volumes geoogst worden als gevolg van de overstromingen in januari en maart. De productie is tot dusver met 800.000 tot 900.000 dozen gedaald. De situatie wordt nog verergerd door de ongebruikelijk hoge transportkosten."



Klanten zijn op zoek naar consistente kwaliteit
Als gevolg van de krapte op de markt zijn de prijzen voor asperges de laatste weken sterk gestegen. Het lukt leveranciers desondanks om product in te kopen. "De aspergemarkt kent hoogte- en dieptepunten. De laatste weken zijn de prijzen hoog," vervolgt Friedman. "Inmiddels zijn er ook asperges uit het zuiden op de markt gekomen. Telers zijn daarnaast meer product in zeecontainers gaan vervoeren in plaats van alleen op luchtvracht te vertrouwen. Tien dagen geleden lag de prijs van asperges op €34 F.O.B. in Florida. Inmiddels is deze gedaald naar €17."

Leveranciers en klanten hebben een voorkeur voor een stabiele markt maar dit wordt moeilijk met asperges omdat de marktprijs kwetsbaar is. Friedman legt uit dat retailers behoefte hebben aan consistentie voor hun eigen klanten. "Grote schommelingen zijn ongunstig voor retailers. Een jaar of tien geleden was de markt voorspelbaarder. De laatste paar jaar is de stabiliteit deels verloren gegaan. De vraag is echter nog altijd goed en producenten en leveranciers proberen de productstroom zo constant mogelijk te houden."



Peruaanse aspergesector heeft nog wat obstakels te overwinnen
Er is nog veel onduidelijkheid over de toekomstige ontwikkeling van de Peruaanse aspergesector. Telers zijn op zoek naar winstgevender gewassen maar tegelijkertijd wordt er nagedacht over manieren om de sector duurzamer te maken. 

"Er zijn wat uitdagingen waar de aspergesector in Peru momenteel mee te maken heeft," laat Friedman weten. "In de eerste plaats wordt het klimaat droger. De aspergeteelt is waterintensief en dit past slecht bij de waterbesparende maatregelen. Ten tweede worden de loonkosten steeds hoger. Veel arbeidskrachten verruilen het platteland voor de grote stad. Hierdoor is er een tekort aan werknemers ontstaan en asperges zijn nu eenmaal een arbeidsintensief gewas. Ten derde spelen de terugkerende logistieke problemen de sector ook parten. Er is behoefte aan een betrouwbare oplossing om het vertrouwen van de sector terug te kunnen winnen. Als gevolg van deze problemen zijn er veel telers die de aspergeteelt vaarwel zeggen en overschakelen naar meer winstgevende gewassen, zoals avocado's en blauwe bessen. De sector is desondanks nog steeds sterk en zal ook niet verdwijnen. Om een verdere groei van de sector te kunnen garanderen zullen deze obstakels echter eerst overwonnen moeten worden." 


Voor meer informatie:
Jeff Friedman
CarbAmericas
Tel: 954-786-0000
Publicatiedatum: