Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Uitgevoerd door groentenfabrikant Hak in Zeeuws-Vlaanderen

Geslaagde proef met kidneybonen op Nederlandse grond

Groentenfabrikant Hak heeft begin oktober kidneybonen geoogst op Nederlandse grond. De exotische bonensoort, die normaal gesproken veelal in Noord-Amerika wordt geteeld en geoogst, blijkt ook goed te gedijen in Zeeuws-Vlaanderen. De proef maakt onderdeel uit van een reeks tests die de groentenfabrikant uitvoert met de teelt van exotische bonensoorten in Nederland. Op deze manier wil Hak nog meer peulvruchten dichtbij huis produceren.


De Nederlandse kidneybonen van Hak.

Dat de bruine boon het goed doet op Hollandse grond is wel bekend. Hak wil echter onderzoeken of ook exotische bonen – zoals de kidneyboon – in Nederland te produceren zijn. Veel bonensoorten gedijen voornamelijk in een landklimaat en hebben in Nederland meer tijd nodig om te volgroeien, wat nadelig is voor de kwaliteit en de smaak. Dit gaat voor de kidneyboon echter niet op, zo blijkt uit de eerste proeven van de groentefabrikant.

De groentenfabrikant wil zo veel mogelijk van haar groenten, peulvruchten en fruit telen binnen een straal van 125 kilometer van de fabriek in Giessen. Op deze manier kan de groentenfabrikant de kwaliteit maximaal bewaken en er letterlijk met de neus bovenop zitten. Bovendien maken de groenten op deze manier minder kilometers van grond tot consument, wat uiteraard duurzamer is.

Op dit moment komt ruim 70 procent van de groenten van bedrijf uit de buurt van Giessen. Alleen voor groenten en peulvruchten die uit klimatologisch oogpunt nog niet in Nederland kunnen worden geteeld of bij tegenvallende Nederlandse oogsten, kan de groentenfabrikant incidenteel een uitzondering maken.


De proef met de bonen werd uitgevoerd in Zeeuws-Vlaanderen.

Ruime kennis en ervaring
Voor de productie van kidneybonen werkt Hak al jaren samen met telers in Noord-Amerika, waaronder Canada, een plek waar bonen van oudsher goed groeien. De kennis en ervaring van deze boeren wordt nu ingezet om te onderzoeken of deze bonensoort ook in Nederland kan worden geteeld. 

HAK heeft van de Nederlandse kidneybonen vier hectare ingezaaid, van zowel de kleine als de grote rode kidneyboon. Deze bonen zijn begin oktober geoogst na de eerste droge dagen van de maand, zodat het vochtgehalte en dus de kwaliteit van de boon het juiste niveau heeft. De kidneybonen van Nederlandse grond komen terecht in de stazakken en in de potten van het bedrijf. Als de kwaliteit en de kwantiteit van Nederlandse oogst voldoen aan de normen van Hak, zal de groentefabrikant de productie van Nederlandse kidneybonen verder opschalen. 

Groeiende vraag naar 'lokaal' voedsel
De fabrikant is van plan om in de toekomst indien teelttechnisch mogelijk meer exotische bonensoorten naar Nederland te halen, vertelt Adri den Dekker, Directeur Inkoop en Landbouw. "De vraag naar 'voeding van dichtbij' én naar peulvruchten groeit gestaag. Hak streeft ernaar om zoveel mogelijk producten in de omgeving van Giessen te telen. Als toekomstige proeven ook slagen, kunnen we in de toekomst grotere hoeveelheden Nederlandse kidneybonen oogsten. Daarnaast onderzoeken we hoe andere bonensoorten het doen op de Nederlandse grond."


De Kidneybonen van dichtbij.
Publicatiedatum: