Dé website voor de Nederlandse groententeelt
Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende tuinders

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Smartom: innovatieproject voor tomatenteelt in Spanje

Het centrum voor landbouw- en levensmiddelentechnologie van Extremadura (CTAEX) neemt samen met instellingen uit andere Spaanse regio's deel aan het project 'Smartom', gericht op het vinden van nieuwe technologieŽn voor de tomatensector, een belangrijke sector voor Extremadura.

Volgens CTAEX projecttechnicus Jesķs Gil probeert de groep diverse, door de verschillende agrarische instellingen aangedragen oplossingen en nieuwe technologieŽn te combineren met het oog op maximale efficiŽntie tijdens de teelt met onder andere optimalisatie van het water- en agrochemicaliŽngebruik en/of de verbetering van de logistiek.

In het project nemen onder andere deskundigen deel uit de telecommunicatie, kunstmatige intelligentie, drones, gewassen en coŲperaties uit regio's als GaliciŽ, Extremadura en AndalusiŽ met het doel alle mogelijke hulpmiddelen ter beschikking te stellen voor een systeem dat door telers en coŲperaties kan worden gebruikt. Hierdoor zullen telers weten wat een plant nodig heeft, wanneer water en kunstmest het best kunnen worden toegediend en wat de risico's zijn bij de verspreiding van een bepaalde plaag of ziekte.

Een met alle apparaten compatibele applicatie bezorgt telers waarschuwingen en aanbevelingen die grote economische en milieusparingen mogelijk maken. Bij plagen en ziekten worden er bijvoorbeeld met algoritmen mogelijke voorspellingen berekend op basis van historische gegevens, klimaat en milieu. Met multispectrale beelden kan ook informatie worden verkregen over een bepaalde plaag. En met drones kunnen er specifieke percelen worden bekeken.

Volgens Gil draagt CTAEX belangrijk bij aan het project op het gebied van irrigatie, bemesting, variŽteiten en de toepassing van nieuwe technologieŽn bij de tomatenteelt.

Uiteindelijk zou dit hulpmiddel idealiter door telers in Spanje en in andere landen kunnen worden gebruikt. Het project valt onder een initiatief van het Europese Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling, binnen het Nationaal Programma voor Plattelandsontwikkeling 2014-20.

Bron: EFE

Publicatiedatum: 11-10-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: