Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Smartom: innovatieproject voor tomatenteelt in Spanje

Het centrum voor landbouw- en levensmiddelentechnologie van Extremadura (CTAEX) neemt samen met instellingen uit andere Spaanse regio's deel aan het project 'Smartom', gericht op het vinden van nieuwe technologieën voor de tomatensector, een belangrijke sector voor Extremadura.

Volgens CTAEX projecttechnicus Jesús Gil probeert de groep diverse, door de verschillende agrarische instellingen aangedragen oplossingen en nieuwe technologieën te combineren met het oog op maximale efficiëntie tijdens de teelt met onder andere optimalisatie van het water- en agrochemicaliëngebruik en/of de verbetering van de logistiek.

In het project nemen onder andere deskundigen deel uit de telecommunicatie, kunstmatige intelligentie, drones, gewassen en coöperaties uit regio's als Galicië, Extremadura en Andalusië met het doel alle mogelijke hulpmiddelen ter beschikking te stellen voor een systeem dat door telers en coöperaties kan worden gebruikt. Hierdoor zullen telers weten wat een plant nodig heeft, wanneer water en kunstmest het best kunnen worden toegediend en wat de risico's zijn bij de verspreiding van een bepaalde plaag of ziekte.

Een met alle apparaten compatibele applicatie bezorgt telers waarschuwingen en aanbevelingen die grote economische en milieusparingen mogelijk maken. Bij plagen en ziekten worden er bijvoorbeeld met algoritmen mogelijke voorspellingen berekend op basis van historische gegevens, klimaat en milieu. Met multispectrale beelden kan ook informatie worden verkregen over een bepaalde plaag. En met drones kunnen er specifieke percelen worden bekeken.

Volgens Gil draagt CTAEX belangrijk bij aan het project op het gebied van irrigatie, bemesting, variëteiten en de toepassing van nieuwe technologieën bij de tomatenteelt.

Uiteindelijk zou dit hulpmiddel idealiter door telers in Spanje en in andere landen kunnen worden gebruikt. Het project valt onder een initiatief van het Europese Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling, binnen het Nationaal Programma voor Plattelandsontwikkeling 2014-20.

Bron: EFE
Publicatiedatum: