Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Volgens Griekse vermeerderaar Agris

Gezondere geënte zaailingen met meerlaagse LED kweekruimte

LED's en verticale landbouwtechnologie kunnen een grote rol spelen bij het enten van jonge planten. De Griekse jonge plantenkwekerij AGRIS besprak onlangs hun ervaring met deze technologieën tijdens het Grodan International Propagation Seminar.

Met een productie van meer dan 12 miljoen geënte zaailingen per jaar is Agris een van de grootste jonge plantenkwekerijen in Zuid-Europa. Om de kwaliteit en consistentie van de productie te verbeteren, begon het bedrijf 5 jaar geleden met proeven om de 'genezing' van geënte zaailingen te verbeteren.

Volgens Agris' hoofd productie Damianos Kintzonidis bemoeilijkt het mediterrane klimaat de jaarronde productie van hoogwaardige geënte zaailingen. Een tomaat heeft zes dagen nodig om te genezen en een watermeloen zeven. Binnen deze korte periode vereist de temperatuur- en vochtigheidsstrategie een zeer nauwkeurige aanpak. "Het microklimaat moet heel precies worden beheerd."


Damianos Kintzonidis
 
Kintzonidis zegt dat dit de reden is dat vermeerderaars meestal microtunnels gebruiken voor de zaailingen. "Dat is de traditionele manier maar de planten zijn nog steeds erg gevoelig voor veranderingen in klimaat, vochtigheid en temperatuur."

Een andere populaire methode is de genezing in een volledig afgesloten omgeving met een meerlaags systeem waarbij de bakken met geënte zaailingen kunnen worden gestapeld. Tot nu toe gebruikten de meeste vermeerderaars in deze systemen fluorescerend licht. Een efficiënte productiemethode door de lage voetafdruk en volledige klimaatregeling. "Maar het nadeel is dat de door de fluorescentielampen uitgestraalde warmte het klimaat te veel beïnvloedt, waardoor er extra gekoeld moet worden, wat de energiekosten weer opdrijft. Daarom hebben we gekeken naar de mogelijkheden om Leds te installeren," zegt Kintzonidis.


 
Dat deed Agris samen met de University of Thessaloniki. "LED's geven minder warmte, zijn energie-efficiënt en maken een betere klimaatbeheersing mogelijk. Verder kan met LED's het spectrum worden aangestuurd om met een evenwichtig lichtrecept het genezingsproces van de plant te optimaliseren en de morfologische vorm van de plant te sturen."

Agris zag dat de geënte zaailingen die onder LED's genazen van betere kwaliteit waren. "Naast de lagere energiekosten en een beter klimaat bleek dat de wortels van de zaailingen beter waren ontwikkeld en de zaailingen in het algemeen een betere kwaliteit hadden door minder hittestress. In vergelijking met de vermeerdering onder fluorescerend licht hadden we 2% minder verlies."


 
Kintzonidis zegt dat Agris momenteel een van de eerste commerciële vermeerderaars is die Leds op zo'n grote schaal gebruiken voor geënte planten. Hij verwacht dat er meer vermeerderaars soortgelijke systemen zullen gaan gebruiken.

"Enten en het genezingsproces hiervan zijn een kritisch proces dat precieze temperatuur-, vochtigheid- en lichtniveaus vereist. Daar de vraag naar geënte zaailingen snel toeneemt verwacht ik dat meer vermeerderaars hun productie zullen moeten opschalen. Door Leds in een volledig afgesloten omgeving te gebruiken, kunnen vermeerderaars op elke locatie, met elk klimaat een consistente kwaliteit bereiken, ongeacht de tijd van het jaar."

Voor meer informatie:
AGRIS
Damianios Kitzonidis


Publicatiedatum: