Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Discussie over nieuwe veredelingstechnieken laait op

Tholen - Een speciaal etiket op groenten in de supermarkt die veredeld zijn met behulp van CRISPR-Cas. Dat is de wens van PvdD-politica Ester Ouwehand. Ze wil dat producten waarbij 'op DNA-niveau is ingegrepen' herkenbaar in de schappen komen te liggen, zodat consumenten zelf kunnen kiezen of ze deze groenten willen eten. Maar voor het zover is, moet Europa deze technieken eerst toestaan. Dat lijkt nog niet te gaan gebeuren, bleek gisteren op het congres Modern Biotechnologies in Agriculture, dat in Belgiƫ gehouden werd.

Het rommelt al een lange tijd rond de nieuwe veredelingstechnieken en dan met name rond CRISPR-Cas. CRISPR-Cas is een bijzondere vorm van genetische modificatie. Het DNA van de plant wordt aangepast met planteigen materiaal. De resultaten zijn gelijk aan wat er met klassieke veredeling bereikt kan worden, maar worden veel sneller bereikt. In het DNA van volgende generaties zie je bovendien niet terug dat er aan het DNA gesleuteld is. In Europa is genetische modificatie niet toegestaan, maar wordt al jaren flink gediscussieerd over CRISPR-Cas.



Nederland wil namelijk dat de techniek niet valt onder genetische modificatie en dat veredelaars ermee aan de slag kunnen. Vanuit de veredelingssector is deze druk behoorlijk hoog. Eerder dit jaar gaf aardappelveredelaar HZPC aan mogelijk naar de VS te verhuizen, omdat CRISPR-Cas daar wel is toegestaan.

Zweden en Duitsland hebben al een uitzondering gemaakt voor de techniek. Daar is de EU niet blij mee. Staatssecretaris Dijksma bewandelt een ander pad: zij heeft een voorstel gedaan in de EU om dit breed te regelen, maar dat werd niet overal met gejuich ontvangen. Zo is er in Duitsland een tegen-initiatief gestart, waar onder andere Demeter zich bij heeft aangesloten.

Gisteren werd in Brussel de conferentie Modern Biotechnologies in Agriculture gehouden. Daar werd driftig gediscussieerd over de nieuwe technieken. Verschillende spelers uit de zaadindustrie, waaronder Arjen van Tunen, CEO van KeyGene, pleitten om CRISPR-Cas te accepteren als 'normale' veredelingstechniek. "We hebben deze technieken nodig. Laat de EU niet het fossiel van de wereldwijde veredelingssector worden."