Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

EU-telers mogen zout aan champignons toevoegen

Hoewel een beetje zout toevoegen aan champignons voor wat extra smaak gebruikelijk is bij het koken, mogen telers nu zout aan hun champignons toevoegen om een verscheidenheid aan schimmelziektes onder controle te houden.

De Europese Commissie (EC) heeft het gebruik van zout (natriumchloride) goedgekeurd in hun basisstofprogramma. Het wordt toegevoegd aan een lijst met 16 andere dagelijks voorkomende substanties, zoals azijn, sacharose, zonnebloemolie en melkwei, die akkerbouw- en tuinbouwtelers nu mogen gebruiken om een verscheidenheid aan ongedierte, onkruid en ziektes onder controle te houden.

Zout dat gebruikt wordt om ziektes in champignongewassen onder controle te houden

Andere onconventionele beschermingsproducten voor planten die worden beoordeeld voor goedkeuring als basisstof zijn zeep en magere melk.

Het Britse AHDB Horticulture heeft nauw samengewerkt met de EC om de goedkeuring van zout rond te krijgen en heeft eerder geholpen met het voor elkaar krijgen van de goedkeuring van natriumbicarbonaat voor het onder controle houden van levermos bij sierplanten.

Bolette Palle Neve, gewasbeschermingswetenschapper bij AHDB: "Hoewel het gebruik van deze bekende stoffen voor gewasbescherming misschien ongebruikelijk in de oren klinkt als er minder goedkeuringen voor gewasbeschermingsproducten worden toegekend en veel werkzame stoffen worden ingetrokken, hebben telers zo veel mogelijk beschikbare opties nodig. We zullen blijven samenwerken met de EC om de goedkeuring voor nieuwe basisstoffen waarvan wij denken dat telers er veel baat bij hebben rond te krijgen."

Jon Knight, hoofd gewasgezondheid en -bescherming bij AHDB: "Telers en onderzoekers mogen altijd contact met ons opnemen als ze denken dat er andere dagelijkse producten zijn die zouden kunnen worden gebruikt bij gewasbescherming en zouden willen dat wij uitzoeken of het mogelijk is om daar een officiƫle goedkeuring voor te krijgen. Veel van deze goedkeuringen zijn tot stand gekomen na procedures die waren ingesteld door telers zelf en hun anekdotische feedback."

Meer informatie: 
Lauren Colagiovanni
AHDB 
Tel: +44 024 7647 8781 
Publicatiedatum: