Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Peter Van Den Branden uit Beveren

"De bloemkool beslist wanneer wij het veld opgaan om te oogsten"

Peter staat middenin de bloemkoolplanten en met een flinke hauw van zijn glanzende machete hakt hij de kool van de voet en verwijdert rondom rond de grootste bladeren. Een witte bloemkoolkruin omringd door groene bladeren gaat de transportband naar de verpakkingswagen op. Het is een zonnige, warme najaarsdag en heel wat bloemkolen hebben dan ook beslist om vandaag oogstrijp te zijn. Peter kijkt over het veld: "Bloemkolen. Nochtans had ik me voorgenomen om die nooit te telen!"


fotograaf: Marc-Pieter Devos

Peter komt uit een familie van boeren en telers en het lag voor de hand dat hij in hun voetsporen zou treden. Zijn ouders hadden een gemengd bedrijf met vee, akkers en groenten. Peter volgde een Bachelor opleiding bio- en agrotechnologie. Toen hij stage moest lopen, koos hij voor een grote teler van bloemkolen. Waarom? Peter: "De man was zeer modern bezig. Hij gebruikte nieuwe technieken en had de nieuwste landbouwmachines. De stage was boeiend, maar de meeste tijd stonden we op het veld om bloemkolen te oogsten. Van zes uur 's morgens tot zes uur 's avonds. Ik kon op het laatst geen bloemkool meer zien en besloot nooit bloemkolen te telen."

Maar het liep anders. Peter: "In 2006 stapte ik mee in het bedrijf van mijn ouders die toen zo'n 35 hectare prei hadden. Omdat de preiprijs al een paar jaar in vrije val was en regen, vrieskou en overaanbod de teelt nog minder rendabel maakten, besloten we in 2010 om ook bloemkool te gaan telen. Onze zandgrond is er ideaal voor. (nadenkend) Makkelijk was het niet en je betaalt flink wat leergeld."

De teelt
De traktor rijdt met de transportband en de verpakkingswagen aan een slakkengangetje naast het veld. Peter en zijn mannen speuren de aanplant af naar oogstrijpe bloemkolen. Regelmatig knakken ze de bladeren van bloemkolen en vouwen ze over de bloemknop. Peter: "Deze bloemkolen zijn bijna groot genoeg, maar hebben nog niet de perfecte 'overmaat' van 27 cm. Dat is van onderste punt van de bloem aan de ene kant tot de onderste punt aan de andere kant gemeten. Door de bladeren er bovenop te leggen beschermen we ze tegen het zonlicht zodat ze mooi hagelwit en vast van structuur blijven. Ik wil immers enkel met klasse 1 bloemkolen naar de veiling!

Bloemkool bevat veel water waardoor ze zeer gevoelig is voor beschadiging, daarom laten we de bladeren als beschermjasje aan de bloemkool om ze zo stevig en veilig - met z'n zessen - in bakken te verpakken. (lachend) Een bak bloemkolen moet je boven je hoofd kunnen omkeren en ze moeten stevig blijven zitten."

Bloemkool uit volle grond is er bij ons van half mei tot begin november. Peter: "Dit is het enige bloemkoolveld in een straal van 15 km. In zijn geheel is het 3 ha waarop 8 aanplanten per jaar komen. Vandaag snijden we goed de helft, een deel is al volledig geoogst en op een ander deel staan nieuwe aanplanten (wijst naar een deel van het perceel met netten). De kleine bloemkoolplantjes halen we bij een gespecialiseerde kweker. De eerste plantjes gaan half februari in de grond en na ca. 12 weken kunnen we een eerste keer oogsten. Maar, het is niet omdat alle planten samen geplant werden dat ze ook samen bloemkool worden! (kijkt rond zich) Dit is onze vierde rit over dit stuk en er zullen er zeker nog 4 volgen. Eenmaal alle kolen geoogst, wordt het groen dat nog op het veld staat ingereden als groenbemester."

De netten over de jonge plantjes moeten de houtduiven, die ook wel een bloemkooltje lusten, weghouden. Maar is er ook niet de koolvlieg? Peter: "Koolvliegjes lusten vooral de wortels van de jonge plantjes. Door een granulaat toe te voegen aan het potje van de jonge plantjes, beschermen we de kooltjes. Een belangrijker probleem is knolvoet, een schimmel die in de grond zit en kleine knolletjes veroorzaakt aan de voet van de plant. Gevolg: de plant verslenst. Om dit tegen te gaan, werken we enkel met knolvoetresistente rassen. Bijkomend voordeel is dat we jaarlijks op hetzelfde perceel kunnen planten."

Van het veld naar de veiling
We zijn twee uur verder als de laatste bakken zorgvuldig gevuld worden. Tijd om de oogst naar de hoeve te brengen waarna ze naar veiling BelOrta vertrekken om er morgen te worden verkocht. "Verser kan je ze niet kopen! Als groenteteler wil je de beste kwaliteit bieden en trots zijn op je producten. Dit is wat onze stiel echt inhoudt."

Voor meer informatie:
www.flandria.be
www.lava.be
www.belorta.be
Publicatiedatum: