Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Keessie RZ-telers in gesprek met Rijk Zwaan:

“Binnenrot is een uitdaging die overwonnen moet worden”

Donderdag 24 augustus kwamen de Keessie-telers tijdens de rondgang weer bij elkaar. Ze bezochten 3 praktijkbedrijven en verzamelden daarna in de kantine van paprikabedrijf Personal Vision in Bleiswijk. Het hoofdonderwerp van die bijeenkomst was bewust gekozen: het voorkomen van binnenrot.



De situatie waarin de telers zich bevinden is dubbel. Enerzijds vinden zij Keessie een superras (ook afnemers vragen er letterlijk om), anderzijds is er de binnenrot die deze zomer de kop opstak.

Toch zien zij mogelijkheden om Keessie zonder binnenrot te telen. Samen met Rijk Zwaan stelden ze de een aantal tips op.

Advies 1. Nachttemperatuur
Een voornacht lijkt niet nodig bij Keessie. Zeker vanaf het derde zetsel moet een minimumtemperatuur aangehouden worden van 19 ºC. De telers waren het unaniem eens: "Zetten doet Keessie toch wel. En ja, dan wordt je wellicht wat fijner qua vruchtgewicht, maar je moet heel hard je best doen om onder de 180 gram te geraken."

Schermen in de nacht hoort daarbij. Uitstraling voorkomen, zodat de koptemperatuur niet te ver wegzakt. "Rond de 15 ºC buitentemperatuur loopt bij ons altijd het scherm dicht. Het is dan wel opletten dat het vochtdeficiet niet te laag wordt. Gelukkig kun je altijd een kiertje luchten boven het scherm."

Advies 2. Opstoken en de ochtend
Met koude nachten moet er rustig opgestookt worden, vaak met het scherm nog dicht. "Hier hoort dan een maximumbuis bij, zeker wanneer het gewas wat hoger is en de invloed van de buis op de kop daarmee beperkter."

Het moment van openen van het scherm is essentieel: niet te vroeg. De temperatuur moet geleidelijk en zonder dip oplopen.

Advies 3. Watergift en voeding
Worteldruk moet voorkomen worden. "De mat mag 's nachts interen. Wacht met de eerste beurt totdat de plant weer actief is. De kop moet warm zijn en al weer verdampen."

Belangrijk is ook om het verschil tussen EC-gift en het EC-gehalte rond de wortels af te vlakken. Bij een lage gift en een hoge EC rond de wortels (bijvoorbeeld door droog telen) ontstaat er direct worteldruk bij de eerste waterbeurt.

Advies 4. Gaatjes in de vruchten
De vruchten van Keessie zijn vaak prachtig geblokt, 4 hokkig. Dit betekent dat deze vruchten wat gevoeliger zijn voor gaatjes in de onderkant van de vrucht. Het ontstaan hiervan lijkt ook te liggen in de relatie tussen wortel- en koptemperatuur. Bij koude koptemperatuur zet je de groei toch even stil. Bij warmere temperaturen bloeien de bloemen sneller en spontaner af en zullen de vruchten wat langer van vorm zijn.

Voor meer informatie:
Rijk Zwaan
info@rijkzwaan.com
www.rijkzwaan.com
Publicatiedatum: