Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Jordanië: "Kansen voor vluchtelingen dankzij Nederlandse glastuinbouw"

Tholen - De Jordaanse overheid wil graag dat de tuinbouwsector in het land zich verder ontwikkelt. Ze zien kansen, onder meer in de werkgelegenheid voor de vluchtelingen die inmiddels in het land aanwezig zijn. De afgelopen weken trok daarom een groep van dertien Jordaanse ondernemers door de Nederlandse tuinbouw.



Sector
De glastuinbouw kan volgens de Jordaanse overheid een belangrijke rol spelen bij het creëren van banen voor vluchtelingen in het land. Vanuit Jordanië is een driejarig programma ontwikkeld om de tuinbouw in het land flink te verbeteren. Deel van het programma is het opleiden van de dertien Jordaanse tuinbouwprofessionals en weer deel van het opleidingsprogramma is een twee weken durend bezoek aan Nederland. Hier leerden ze meer over de moderne glastuinbouw.

Vooraf aan het bezoek deed Bureau Leeters onderzoek naar de Jordaanse markt. "De grootste uitdaging is het gebrek aan kennis over de teelt, bwaring, vermarkting en ontwerp van de kassen", vertelt Engelie. "De lokale economie moet ervan profiteren. Er is een flink watertekort in het land en we moeten banen voor vluchtelingen creëren. Daar hebben we het programma op aangepast", vertelt Engelie Beenen van HollandDoor. Samen met Wageningen University en Bureau Leeters heeft ze de cursus samengesteld in opdracht van het Jordaanse bedrijf Eco-Consult.

 


Volgens Engelie heeft Jordanië van oudsher een levendige tuinbouw. "Behalve dat een grote citrus- en dadelsector hebben, zijn er ook veel Jordaanse bedrijven actief in de tunnelteelt. Tomaten, aardbeien, sla, paprika's, kruiden", somt ze op. "Maar door de politieke spanningen in het land is ook de tuinbouw onder druk komen te staan. De Jordaanse productie kon een aantal belangrijke exportmarkten niet meer bereiken." Het programma richt zich dan ook niet alleen op de overdracht van kennis en nieuwe technieken, maar ook op mogelijke nieuwe exportmarkten. "Zo willen we een nieuwe impuls aan de Jordaanse sector geven."

De ondernemers in de groep hebben arealen tot wel 200 hectare of zijn op andere manier verbonden bij de Jordaanse tuinbouw. De groep is langs geweest bij onder andere Rijk Zwaan, Westland Peppers, Greenpack, Harvest House, de Demokwekerij Westland en Jiffy.

Wageningen University focust op het ontwerp van de optimale teeltmethode voor Jordaanse tuinders door een speciale kas te ontwikkelen. "Ook hier speelt het watertekort een rol. Met behulp van substraatteelt kunnen we daar het hoofd aan bieden", vertelt Engelie.





For more information:
HollandDoor
Engelie Beenen