Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
19 oktober, Naaldwijk

Digitalisering van de tuinbouw: bezoek Greenport Digital

Tuinbouw Digitaal organiseert op donderdag 19 oktober een community meeting over de nieuwste projecten op het gebied van ICT-ontwikkeling en -toepassing in de tuinbouw: Greenport Digital - What's next?

Het evenement vindt plaats in het nieuwe World Horti Center in Naaldwijk. Met bijdrages van Oscar Delnooz (Ministerie van Economische Zaken) en Jack van der Vorst (directeur Social Sciences Group, onderdeel van Wageningen University & Research) en kennismaking met maar liefst 9 ICT-projecten in en om de Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen.

Digitalisering en tuinbouw
De ontwikkelingen op het gebied van ICT gaan razendsnel: Cloud Computing, Software as a Service, Internet of Things, wearables, augmented reality, beeldherkenning, 3D printing, smart machines, big data, predictive analytics, gamification en bio informatics zijn de trends anno 2017. De stap naar volledig virtuele ketens wordt steeds kleiner: intelligente en vraaggestuurde ketennetwerken die klantspecifieke, steeds wisselende marktkennis, optimaal afstemmen met kennis van het product, productie, productietechnologie en logistiek.

Voor de tuinbouw is digitalisering essentieel: de juiste informatie op tijd op de juiste plek en een intelligent gebruik ervan bevorderen een duurzame teelt, goede productbehandeling, voedselveiligheid en efficiënt vervoer. Daarnaast zorgt digitalisering voor het reduceren van verspilling en het verbeteren van de communicatie met de consument over de gebruikswaarde, kwaliteit, gezondheid en duurzaamheid van een product.

Naast de twee keynote sprekers Oscar Delnooz en Jack van der Vorst, kunt u tijdens parallelsessies kennismaken met maar liefst negen nieuwe ICT projecten.

Onderzoekers van Wageningen University & Research praten u bij over de laatste ontwikkelingen: van blockchain en Big Data tot aan Internet of Things en Fruit 4.0.

Blockchain kan de huidige manier van informatie-uitwisseling en transacties fundamenteel veranderen. Waar liggen kansen voor de sierteelt? En wat betekent dit voor u?

Tim Timmermans onderzocht mogelijkheden blockchain-technologie binnen de DaVinc3i Community. In deze sessie presenteren Tim Timmermans en Carlijn Savelkouls van Wageningen U&R de resultaten en het model!

In de tuinbouw is het digitaal zakendoen nog niet overal ingevoerd. Redenen: het niveau van informatiemanagement, het matige ketendenken en de (administratieve) organisatie van de bedrijfsprocessen. De overgang naar digitaal zakendoen is vooral voor kleine tuinbouwondernemers een grote stap. Maar ook zij moeten gaan aanhaken!

Robbert Robbemond presenteert in deze parallelsessie de resultaten uit het onderzoek 'Het nut van ICT-gebruik voor tuinbouwondernemers', waarin is bekeken hoe het digitaal zakendoen in tuinbouwketens verder gestimuleerd kan worden.

Fruit 4.0: naar een datagedreven fruitteelt
Het project Precisietuinbouw-project Fruit 4.0 richt zich op het verhogen van de kwaliteit, duurzaamheid en efficiëntie van de Nederlandse hardfruitketen door betere teelt- en managementinformatie. Er staan twee thema's centraal: waarneming & detectie en management & big data. Dit varieert van high tech-metingen in de boomgaard tot aan het interpreteren van gegevens zodat ze bruikbaar zijn voor bedrijf en keten. Peter Frans de Jong en Cor Verdouw van Wageningen U&R laten u zien waar dit onderzoek nu staat.

Internet of Food and Farm 2020
Het Internet of Things (IoT) biedt enorme kansen. Een slim web van sensoren, camera's, robots, drones en andere aangesloten apparaten maakt een ongekend niveau van controle en geautomatiseerde besluitvorming mogelijk. Het project 'Internet of Food & Farm 2020' onderzoekt het potentieel van IoT-technologieën voor de Europese voedsel- en landbouwindustrie.

In negentien pilots in vijf sectoren (groente, fruit, akkerbouw, zuivel en vlees) in heel Europa worden IoT-technologieën in een operationele bedrijfsomgeving ontwikkeld, getest en gedemonstreerd. Cor Verdouw praat u erover bij.

Market Intelligence & Big T&U
Het project Big T&U wil Big Data op een toegankelijke, eenvoudige manier bij elkaar brengen en ontsluiten voor softwareontwikkelaars in de tuinbouw. Zo kunnen ontwikkelaars vraaggestuurde applicaties ontwikkelen, waarmee data geanalyseerd kunnen worden.

Dit levert market intelligence op voor bedrijven en organisaties in de tuinbouw zoals de Hortiradar, waarmee twitterberichten verzameld worden die inzicht geven in tuinbouwproducten. En de Horticube, waarin belangrijke open source databronnen gelinkt en ontsloten worden. Johan Bremmer van Wageningen U&R neemt u mee in de wereld van de Big Data.

Personalised Nutrition & Health
Het doel van het programma Personalised Nutrion& Health is ambitieus: een wereld waarin alle mensen de keuze kunnen en wíllen maken voor gezonde voeding die perfect aansluit bij hun persoonlijke behoefte.

De grote innovatie waar de gezondheidszorg op wacht is preventie. Dit onderzoeksprogramma wil services ontwikkelen die mensen in staat stellen hun gezondheid en eetgedrag snel te meten en een persoonlijk advies krijgen. Carlijn Savelkouls praat u bij over de laatste ontwikkelingen.

Healthy Plant Fundamentals
Healthy Plant Fundamentals is een onderzoek naar innovatieve kasteelt met gezonde planten en een gezond milieu. Het borduurt voort op het Gezonde Kas systeem, een prototype gewasbeschermingssysteem voor in de kas dat gebruik maakt van DNA- en sensortechnieken, geautomatiseerde beeldverwerking, softwaretools, biologische beheerstrategieën en precisiespuittechnologie.

Binnen Healthy Plant Fundamentals onderzoekt men hoeveel eerder ziekten en plagen kunnen worden aangetoond met moderne technieken voordat er symptomen met het blote oog zichtbaar zijn. Carolien Zijlstra (Wageningen U&R) toont in deze sessie wat de resultaten van dit onderzoek zijn.

Koppelen van platforms voor betere data-uitwisseling
Het project 'DATA-FAIR' wil boeren, tuinders, toeleveranciers en verwerkers effectief laten samenwerken op het gebied van datagebruik, gericht op meer rendement voor alle partijen. Hiervoor worden bestaande platforms en diensten met elkaar gekoppeld. Het doel is om de data-uitwisseling in Nederland te versnellen. Robbert Robbemond van Wageningen U&R laat zien hoe dit project kan bijdragen aan de ontwikkeling van een duurzaam, open software- en data-ecosysteem.

Wageningen Data Competence Center en tuinbouw
Big data staat hoog op de agenda van Wageningen University & Research. Gegevens vormen de basis voor onderwijs en onderzoek. Data is natuurlijk niet nieuw. De reden om het Big te noemen is de onstuimige groei van de hoeveelheid en daarmee ook van de mogelijke toepassingen.

Het Wageningen Data Competence Center (WDCC) richt zich op het verder ontwikkelen van de mogelijkheden hiervan voor Wageningen UR. In deze presentatie laat Willem Jan Knibbe, hoofd WDCC, zien wat de betekenis van het WDCC voor de tuinbouw is aan de hand van concrete voorbeelden zoals datacubes en blokchain.

Deelname en aanmelden
Wilt u deelnemen aan de community meeting Greenport Digital - What's next? in Naaldwijk? Kijk dan voor meer informatie op www.tuinbouwdigitaal.nl. Deelname is gratis. Aanmelden kan via deze link. Mail voor meer informatie info@topsectortu.nl

Locatie World Horti Center
De community meeting is bij het World Horti Center in Naaldwijk; dé plek om kennis te maken met én kennis te delen over de nieuwste ICT-ontwikkelingen. Voordat de meeting start, is er een lunch en rondleiding.

De bijeenkomst wordt georganiseerd door Tuinbouw Digitaal, een innovatieprogramma van de Topsector T&U. Het onderzoekt, informeert en faciliteert met het doel de kennis over informatiemanagement te vergroten en het gebruik van informatiestandaarden te stimuleren. Hierdoor zijn bedrijven en overheden beter in staat om in te spelen op ontwikkelingen en beslissingen te nemen.

Bron: LTO Glaskracht Nederland (Leonie Claessen)
Publicatiedatum: