Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Robots voor AGF-sector nu al verouderd"

"Mechanisatie is een stap die ieder tuinbouwbedrijf jaren geleden al overwogen of genomen zou moeten hebben. Bedrijven die dit nog niet gedaan hebben, zouden dit in de nabije toekomst moeten doen," meent José R. Sánchez Gómez, manager business development bij El Dulze, een tuinbouwonderneming die zich onderscheidt door zijn grote investeringen in mechanisatie en de toepassing van de nieuwste robottechnologie in zijn productie- en vewerkingsprocessen. 



"We testen dit soort technologieën al ruim 12 jaar en ongeveer 10 jaar geleden hebben we de stap gezet om de meeste productielijnen te robotiseren," vervolgt Sanchez. "Het gaat ons niet alleen om de kostenbesparing, die weliswaar aanzienlijk is, maar ook om de kwaliteit van processen en producten te verbeteren. Sommige sectoren maken gebruik van technologieën die voor de agrifoodsector misschien futuristisch lijken maar eigenlijk toch alweer achterhaald zijn," voegt hij er aan toe. 

El Dulze is gevestigd in El Campo de Cartagena, in het hart van de vruchtbare tuinbouwstreek Murcia, in de plaats El Mirador, waar het bedrijf zijn producten produceert en verpakt. Het bedrijf beschikt over een areaal van 2.000 hectare waar het sla, baby-bladgroenten, kruiden en uien teelt, die naar heel Europa en het Midden-Oosten worden geëxporteerd.



"Onze producten zijn zeer uniform dus de meeste robots worden gebruikt voor het snijden van sla voor deze verpakt wordt. Dit zorgt niet alleen voor een veel grotere productiviteit maar neemt werknemers eveneens werk uit handen dat velen spierpijn bezorgt als het met de hand wordt gedaan. Het verpakken en de kwaliteitscontrole wordt door productiepersoneel uitgevoerd. De overige robots worden ingezet voor het verplaatsen van pallets, docking en palletiseren. Naast een aanzienlijke kosten- en tijdsbesparing komt deze werkwijze bovenal de kwaliteit ten goede. Het werk voor de medewerkers wordt verlicht zodat deze meer tijd kunnen besteden aan kwaliteitscontrole en meer delicate handelingen," vertelt Sanchéz. 

Sanchéz legt uit dat er aan deze verandering in de productiefilosofie twee belangrijke redenen ten grondslag liggen. "Toen we in deze techniek begonnen te investeren was het moeilijk om aan arbeidskrachten te komen omdat veel mensen in de bouw werkzaam waren. Anderzijds voelden we evenals andere sectoren de noodzaak om onze productieprocessen te moderniseren."



El Dulze heeft al zo'n €15 miljoen in deze technologie geïnvesteerd. "Het grootste deel van deze investeringen heeft zich al terugverdiend. Wanneer men echter zulke investeringen doet, moet men rekenen op een afschrijvingsperiode van een jaar of vijf. Desondanks blijven we ieder jaar investeren door robots te vervangen en het implementeren van exclusieve technologieën zoals optische controlesystemen. Daarnaast verbeteren en automatiseren we alles wat met processen, kwaliteit en traceerbaarheid te maken heeft."

"Het is ons doel om altijd voorop te lopen en onze ervaring en kennis optimaal te benutten en toe te passen op manieren waar ons bedrijf bij gebaat is. We hebben een jaarlijks groeipercentage in de dubbele cijfers en we blijven groeien. We hebben een jong en dynamisch managementteam met hoge verwachtingen en capaciteiten," aldus José R. Sanchéz. 

Voor meer informatie:
Noemí Pérez
Frutas El Dulze, S.L.
T: +34 968 174804
noemi@eldulze.es
http://eldulze.es/
Publicatiedatum: