Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Afrika moet genetische hulpbronnen omarmen om voedselzekerheid te verhogen"

Afrikaanse economieën moeten het voortouw nemen door plantgenetische hulpbronnen te omarmen om de voedselzekerheid en duurzaamheid van de tuinbouwsector te verbeteren. 

Deze oproep deden deskundigen tijdens een forumbijeenkomst over de implementatie van het International Treaty on Plant Genetic Resources for Food and Agriculture (ITPGRFA) in Rwanda.

Dit verdrag werd in november 2001 aangenomen door de Landbouworganisatie van de Verenigde Naties en heeft tot doel het behoud en duurzame gebruik van al het genetische plantmateriaal voor de productie van voedsel en de eerlijke verdeling van de opbrengsten die hieruit voortvloeien met als doel de verduurzaming van de landbouw en het verhogen van de voedselzekerheid. 

Bij de bijeenkomst waren landbouwdeskundigen uit heel Afrika aanwezig en werd gediscussieerd over de bijdrage van genetische hulpbronnen aan het verhogen van landbouwproductiviteit en voedselvoorziening in het werelddeel waar de voedselonzekerheid het grootst is. 

"In veel landen op dit continent komen problemen voor die het gevolg zijn van ondervoeding en de lage oogsten zijn hiervoor de belangrijkste oorzaak. Genetisch plantmateriaal en sterke zaden kunnen de opbrengsten een impuls geven waardoor bestaande akkers productiever worden," vertelt Kent Nnadozie, secretaris van ITPGRFA. 

Volgens het ITPGRFA vormen plantgenetische hulpbronnen de grondstof voor nieuwe rassen die cruciaal zijn in de strijd tegen honger. "Er zijn investeringen nodig in agrarisch onderzoek om nieuwe zaden te ontwikkelen die de productiviteit verhogen en uiteindelijk ook leiden tot een beter bestaan voor telers. De forumbijeenkomst biedt Afrikaanse landen de mogelijkheid om een gezamenlijk standpunt in te nemen over het behoud van de biodiversiteit en het gebruik van zaden volgens het ITPGRFA-verdrag. 

Er werd eveneens stil gestaan bij de manieren waarop de landbouwsector met klimaatverandering kan omgaan om een veerkrachtig voedselproductiesysteem in Afrika te ontwikkelen, op basis van de beschikbare diversiteit aan gewassen. 

De honger in de wereld neemt toe. Het aantal mensen met honger steeg van 777 miljoen in 2015 naar 815 miljoen in 2016, waarvan 243 miljoen alleen al in Afrika. 
Wereldwijd is de honger in Afrika het grootst. Gemiddeld lijdt één op de vier Afrikanen honger, wereldwijd is dit één op de tien. 
Publicatiedatum: