Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Komt de volgende generatie Afrikaanse miljardairs uit de landbouw?

Volgens de president van de Afrikaanse Ontwikkelingsbank, dr. Akinwumi Adesina, zal de volgende generatie Afrikaanse miljardairs uit telers bestaan. En hij is niet de enige die deze mening is toegedaan. Ook Strive Masiyiwa, een ondernemer uit Zimbabwe, heeft aangegeven dat als hij het over zou kunnen doen hij in de landbouw zou gaan.

De rijkste man van Afrika, Aliko Dangote, zit nu ook in de landbouw en heeft onlangs $4,6 miljard in de Nigeriaanse landbouw geïnvesteerd. Dangote wil in de komende drie jaar $3,8 miljard in suiker en rijst en $800 miljoen in melkproductie investeren om de suikerproductie met 50% (van 100.000 ton) te verhogen, de rijstproductie met 1 miljoen ton en tegen 2020 te beginnen met de productie van 500 miljoen liter melk per jaar.

Toch hebben de meeste Afrikaanse regeringen, ondanks toegang tot gegevens en advies van miljardairs, jarenlang weinig gedaan om hun economie als landbouwgrootmacht te herpositioneren. Maar nu is er mogelijk verandering op komst.

In 2014 beloofden de Afrikaanse staatshoofden elkaar, tijdens een bijeenkomst in Equatoriaal-Guinea, samen te werken om het potentieel van de landbouwsector in de regio te benutten. Dit akkoord staat bekend als de Malabo verklaring, waarin specifieke toezeggingen zijn opgetekend met duidelijke indicatoren voor het volgen en meten van de landbouwpraktijken waar aandacht aan zou worden besteed. 

Volgens het document zou er ook een nieuw toezichtsysteem in worden gesteld zodat de regeerders door hun vakgenoten en burgers verantwoordelijk zouden kunnen worden gehouden voor het doorvoeren van deze agrarische transformatie.

Daartoe moeten de staatshoofden elke twee jaar een beoordeling van hun prestaties verzorgen, waarvan de eerste tijdens de volgende topbijeenkomst zal worden gedaan. Ook waren de staatshoofden het erover eens dat er dringend behoefte was aan een scorekaart om landen te tonen hoe ze ervoor staan met betrekking tot de diverse doelstellingen van de Malabo verklaring.

Deze scorekaart, de eerste pan-Afrikaanse samenwerkingsvorm van zijn soort, is momenteel in ontwikkeling en zou klaar moeten zijn voor de volgende topbijeenkomst van Afrikaanse staatshoofden in januari 2018.

Publicatiedatum: