Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Tomaten drijven Indiase inflatie op

De tomatenprijzen in India gaan deze zomer door het dak en dat heeft ook weerslag op de voedselprijzen als geheel. Volgens de statistieken is de tomaat de belangrijkste oorzaak van de inflatie in het land.

De gemiddelde prijs voor voeding is door de stijgende tomatenprijs in juli en augustus flink gestegen (meer dan 75 basispunten). Het resulteert in gemiddelde groothandelsprijzen die 1,88% stegen in juli en zelfs 3,24% in augustus. Doordat de consumentenprijs ook flink is gestegen is ook het prijspeil in de retail omhoog gegaan: 2,36% in juli en 3,36% in augustus.

Opvallend genoeg zien ze in de belangrijkste tomatenproducerende staten Andhra Pradesh, Madhya Pradesh, Karnataka en Odisha dat de inflatie lager is dan de algehele inflatie. Dat komt omdat de aanvoer van tomaat in deze regio's wel goed is. 

De prijsontwikkeling van tomaten in India is bizar te noemen. Vorig jaar liepen de prijzen door droogte en een gebrekkige aanvoer enorm op en stortte eind van de zomer in. Sinds september 2016 echter loopt de prijs weer op en voert zo ook de inflatiedruk in het land aan. Deze zomer kwamen er berichten naar buiten dat het dure, rode goud op de markt in Mumbai door gewapende mannen beveiligd moet worden.
Publicatiedatum: