Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Omwonenden en natuurorganisaties vrezen kassenbouw bij Voorst

Inwoners van Voorst, Natuurmonumenten, Geldersch Landschap en Kasteelen en de GNMF hebben grote bezwaren tegen de plannen voor de uitbreiding van het bedrijf Vitalis. Het bedrijf wil onder meer 10.000 vierkante meter aan kassen bijbouwen alsmede een nieuw logistiek centrum bouwen aan de Hengelderweg bij Voorst. De locatie ligt in het Nationaal Landschap Veluwe, deelgebied Twello.

De omwonenden en natuurorganisaties vinden dat het karakter en de kernkwaliteiten van het landschap door de plannen worden aangetast. Daarbij gaat het om cultuur­historie, natuur en aardkundige waarden. Deze kernkwaliteiten moeten volgens de provinciale verordening juist beschermd worden.

Bovendien staat het provinciale beleid niet toe dat buiten speciaal daarvoor aan­gewezen gebieden nieuwe kassen worden opgericht. Vitalis doet een beroep op een uitzonderingsregel, maar volgens de natuurorganisaties, omwonenden en diverse deskundigen is dat onterecht. Zij vinden dat de beoogde uitbreiding ook heel goed mogelijk is op locaties buiten het Nationaal Landschap.

Bestemmingsplan
De gemeenteraad van Voorst heeft onlangs het bestemmingsplan vastgesteld, dat de bouw mogelijk maakt. De natuurorganisaties en ook omwonenden hebben hiertegen beroep aangetekend bij de Raad van State. Zij constateren dat, ondanks de regels ter bescherming van de Nationale Landschappen, overheden nog steeds te gemakkelijk allerlei onwenselijke ontwikkelingen toelaten in de Nationale Landschappen.

Bron: GNMF
Publicatiedatum: